LOVE | CERAMICS

love | ceramics

Afgelopen vrijdag ben ik in Arnhem opzoek gegaan naar leuke winkeltjes, deze had ik van te voren al uitgepluist dus samen met de google maps gingen wij op pad. Zo kwamen wij ook bij een keramiek zaakje.. ik dacht hier moet ik even naar binnen! Een super leuk en schattig winkeltje/atelier vol met prachtige kopjes, mokken, lampen en vazen.. Mijn oog viel direct op een “mok” en had mijn keus al gemaakt.. die moest mee. Eigenlijk had ik veel meer willen mee nemen maar dat is goed voor de volgende keer als ik weer in Arnhem kom.. Nieuwsgierig? Kijk dan even op haar website .. Arnhems keramiek atelier. Ik heb de mok gebruikt als potje voor mijn plantje .. Schattig toch?

image

Wil je iets meer weten over keramiek of porselein herbij even een klein wikipedia momentje |

Keramiek is een materiaal dat noch een metaal noch een polymeer is. Voorbeelden van keramieken zijn bijvoorbeeld aardewerk, steengoed en porselein, maar daarnaast valt ook te denken aan glas, diamanten, supergeleiders en implantaten. Keramiek ontstaat door verhitting (in bijvoorbeeld een oven), soms in combinatie met druk, waarbij minimaal twee elementen aanwezig zijn. Eén van deze elementen is non-metallisch en de ander mag zowel metallisch als niet-metallisch zijn.
Het woord “keramiek” komt van het Griekse keramos, wat drinkvat of aardewerkvat betekent. Van origine werd het woord gebruikt voor het aanduiden van voorwerpen die van gebakken klei zijn gemaakt. Traditioneel zijn keramieken dan ook op klei (ofwel silicaten) gebaseerd. Hiervan zijn er zeer veel en ze worden gemaakt van uiteenlopende kleisoorten, diverse toeslagstoffen en allerlei procedés (bijvoorbeeld een verschillende oventemperatuur). Bij de traditionele keramieken valt bijvoorbeeld te denken aan gebruiksvoorwerpen zoals potten en serviezen in porselein, aardewerk of steengoed, aan bouwmaterialen (baksteen, straatstenen en tegels) en aan sanitair (wasbakken en toiletpotten). Aardewerk wordt gebakken van klei bij een temperatuur van 800 tot ongeveer 1100°C, waarbij geen sintering of verglazing optreedt. Aardewerk wordt vrijwel altijd geglazuurd.
Porselein, gebakken van een speciale witte kleisoort, gemengd met kwarts en veldspaat, gebakken bij 1200-1400°C, waarbij het geheel verglaast. De basisgrondstof is kaolien of pe-tuntse afkomstig uit China.

‘recycle’

Het leuke van mijn mok is dat deze is gemaakt van restklei, zo is geen 1 mok hetzelfde!!

image

image

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

twee × twee =