INSPIRE | WAT JE (NIET) GEMIST HEBT OP DE VT WONEN BEURS

Je kon er afgelopen week nauwelijks omheen: de VT wonen & designbeurs in Amsterdam. Veel interieur-Instagrammers waren aanwezig, dus kon ik natuurlijk niet achterblijven. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik er nog nooit eerder ben geweest, een vuurdoop dus. In deze blog een overzicht van de trends en hoogtepunten.

De VT wonen & designbeurs draaide dit jaar om kleur, veel kleur! Niet verrassend was dan ook het grote aanbod in verf. Daarbij denk je wellicht gelijk aan gevestigde namen zoals Histor en Flexa, maar wie op zoek is naar prachtige kleurpaletten doet er goed aan eens verder te kijken dan de plaatselijke bouwmarkt. Ik was erg onder de indruk van de prachtige kleurenwaaier van Little Green Paint & Paper. En wat te denken van het Nederlandse label Vestingh Paint and Craft? De LAB Colour Collection van Vestingh is grotendeels geïnspireerd op Nederlands industrieel erfgoed, erg mooi en bovendien een feest van herkenning voor degene die regelmatig in aanraking komen met ons industrieel erfgoed.

In de Flexa-stand draaide natuurlijk alles om de kleur van het jaar: Spicy Honey. Hoewel ik persoonlijk nog niet onder de indruk ben, lieten o.a. Theo-Bert Pot (The Nice Stuff Collector), Marij Hessel (Enter my attic) en Marina van Maanen (Veel Woongeluk) zien dat deze kleur sfeer geeft aan elke ruimte. De verschillende stijlkamers waren stuk voor stuk met veel aandacht vormgegeven, met recht één van de hoogtepunten op de beurs. Naast Spicey Honey zien we dit jaar wederom veel warme en natuurlijke kleuren terug. Nude en aardse tinten waren alom vertegenwoordigd en ook zacht roze lijkt nog niet aan kracht te hebben ingeboet.

Dat brengt me gelijk bij het volgende punt. Ook dit jaar staat de natuur weer centraal in huis: veel organische (ronde) vormen, natuurlijke materialen en (gedroogde) bloemen. Een verrassing zal het niet zijn, maar planten zijn ook aankomend jaar weer onmisbaar in je interieur. Het is dan ook jammer dat tuincentra de VT wonen & design beurs niet aangrijpen om de plantentrends voor aankomend jaar een podium te bieden. Een gemiste kans als je het mij vraagt. Planten zijn namelijk niet langer een trend te noemen, maar vormen eindelijk een volwaardig onderdeel van ons interieur. Niet voor niets vond ik de weelderige badkamer in het VT wonen huis (zie foto) dan ook één van de hoogtepunten van de beurs, in tegenstelling tot de rest van de VT wonen stand. Die was mij iets te chaotisch.

Opvallend was ook dat Terrazzo bezig lijkt aan een revival. Een techniek die al honderden jaren oud is, maar nog steeds op veel waardering kan rekenen. Bij Terrazzo denk je wellicht al snel aan (onverslijtbare) vloeren, maar de stand van Eigen Huis & Interieur liet zien dat deze techniek op meerdere manieren is toe te passen (zie foto). Hopelijk zet deze trend door, want persoonlijk ben ik groot fan van deze prachtige ambacht.

Verder spotte ik veel leuke designitems, waaronder de Tweedoek van het Eindhovense ontwerpduo Vij5, de kandelaar ‘Bocht’ van Tjalle en Jasper (zie foto hieronder), de prachtige meubels van Studio HENK en de Cork Family van Vitra in de stand van Eigen Huis & Interieur. En dat brengt me meteen bij de beste stands van 2018 (ondanks dat ik geen vergelijkingsmateriaal heb). Wat mij betreft sprongen zowel Studio HENK (zie foto) als Eigen Huis & Interieur er met kop en schouders bovenuit. Erg stijlvol, ingetogen en tegelijkertijd ontzettend krachtig, heel mooi!

Tot slot kunnen we concluderen dat ‘Art walls’ nog een jaartje langer mee gaan, vintage nog steeds ontzettend hip is en je naast je huisdier gerust een kitscherig porseleinen beest of opgezet dier in de huiskamer kan zetten.

Wil jij de kandelaar ‘Bocht’ van Tjalle en Jasper winnen? Ga dan snel naar mijn instagrampagina (@niels.spierings) en kijk hoe je mee kan doen! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

19 − zes =