INSPIRE | Project keuken

Project keuken: vooral veel keuzes maken

Mijn partner kocht het huis. De keuken zat er al in. Pas jaren later kwam ik. En het was niet zo dat de keuken me tegen hield, maar kersenhout is toch niet echt mijn ding en het was ook niet meer zo van deze tijd. Pluspunt: de keuken zat goed weggestopt achter een deur. Of nee nog beter, 2 deuren. Waar ik dus ook altijd met pannen en bestek door heen moest om de eettafel te bereiken. Dus toen manlief 5 jaar geleden vertelde dat zijn wens eigenlijk een grote leefkeuken was, zag ik direct mogelijkheden.

We maakten plannen
We hadden namelijk 2 woonkamers: aan de achterkant van ons huis met een heerlijke grote hoekbank voor fijne tv avondjes met zijn 5-en  en eentje aan de voorkant met een eettafel, oude bank en tv en een computerhoekje. En er zaten -niet onbelangrijk- waterleidingen binnen handbereik en een rioolaansluiting. Oké er zou wel het een en ander verbouwd moeten worden, maar het was te doen. Dus besloten we als snel deze ruimte om te toveren met mogelijkheden voor koken en eten in één ruimte.

We hadden een aantal uitgangspunten
In ons meer dan 100 jaar oude huis zijn sommige dingen heel bepalend. Zoals de voordeur met minihalletje die de grote ruimte een beetje in tweeën verdeelt met aan elke kant een raam, verder een deur met daarachter de trap naar boven en 2 glazen tussendeuren naar de centrale hal met de doorloop en doorkijk naar de woonkamer (5 treden naar beneden). Hierdoor waren de mogelijkheden voor de vorm van de keuken beperkt. Het door ons zo gewilde kookeiland werd het daarom toch niet. En onze vloer was het uitgangspunt voor de te kiezen kleuren. De houtenvloer is van Jatobahout en die is roodbruin van kleur. Niet mijn favoriet maar wel heel sterk en omdat het in de hele benedenverdieping doorloopt inclusief het trapje naar onze lager gelegen woonkamer, vonden we het te kostbaar om dit geheel te vernieuwen. Maar dat betekende ook dat het geen eikenhoutenfrontjes werden. Of toch wel; we kozen voor de wit gespoten variant. Stoere stanggrepen en een zwart granieten blad daar waren we het snel over eens.Kleine en grote keuzes
Van kookplaat tot kraan er is zo veel te kiezen. Natuurlijk moet je rekening houden met je budget, maar denk vooral aan hoe jij je keuken gaat gebruiken. Hoeveel gezinsleden heb je, hoe makkelijk wil je het schoon houden, warm je wel eens wat op zijn vragen die je jezelf kunt stellen. Ik vond een glasplaat wel lekker praktisch dus kozen we voor een inductieplaat. Met 5 grote pitten zodat meerdere pannen tegelijk kunnen pruttelen. En geen bovenkastjes want daar kom ik met mijn lengte toch niet aan. We kozen voor een plank; zo blijft het ruimtelijk en kun je toch kommen of accessoires kwijt. Een oven én een combi-oven want zo kan ik koken en bakken tegelijk, hebben we toch de ontdooi- of opwarmmogelijkheid van de magnetron maar kunnen er ook meerdere pizza’s tegelijk gebakken worden, wel zo handig nu de kinderen groter worden meer eten en er wel eens mee-eters zijn.

Tips en tops
Ondertussen hebben we al heel wat keren gekookt, gebakken en gepoetst in onze keuken. Door die ervaringen kan ik je een paar plus- en minpunten meegeven voor als je ooit zelf voor de keuze staat. De lades van 120 cm breed zijn fantastisch om in 1 keer al je bestek kwijt te kunnen of eronder alle pannen op een rijtje. Maar waar ik vooraf niet bij had stilgestaan is dat het best onhandig is als je samen kookt er eentje in de pannen staat te roeren terwijl de ander nou juist spullen nodig heeft uit de lade onder de kookplaat. Dan red je het niet met even een stapje opzij gaan. Wat ik wel iedereen kan aanraden is een extra diep werkblad. Zo’n 5 of 10 cm extra past bijna overal wel en zo kun je olieflesjes of kruidenplantjes gewoon laten staan als je groenten gaat snijden en bovendien heb je zo achter de kraan wat meer ruimte. Hetzelfde geldt voor een brede spoelbak, zo fijn als een grote pan of filter van de afzuigkap er makkelijk in past. Maar de grootste tip is denk ik gewoon: doe je eigen ding en durf aan te geven wat jij wel en niet handig vindt, het is tenslotte jouw huis en jouw keuken.

In de praktijk
De verbouwing is al 4 jaar geleden en we zijn er nog elke dag blij met de keuze die we toen maakten. Het keukenblok vinden we nog steeds mooi en het biedt ons alle gemak bij de hobby die we sindsdien hebben: nieuwe recepten uitproberen. Tegenover de keuken hebben we een grote vierkante tafel gezet met comfortabele stoelen want behalve eten is dit ook dé plek voor borrelavonden met vrienden. Je snapt al dat we geen moment spijt hebben gehad van deze investering.

En de oude keuken? Die hebben we gesloopt en de ruimte heeft een totaal andere bestemming gekregen; we realiseerden er een kantoortje met fijne werkplekken. Misschien schrijf ik daar ook nog eens over. O en ik ben benieuwd met welke keuze in huis jij nog steeds heel blij bent. Laat je het even weten in een reactie?

Liefs, Claudia
Volg meer over mijn interieur via @theinteriorfeed op Intsagram

1 reactie

  1. Erg leuk om jullie keukenproject te zien! Het resultaat is erg mooi geworden. De kleuren stralen rust uit en de ruimte oogt ook een stuk lichter. Ik kan niet wachten tot onze nieuwe keuken geplaatst wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

negen − 7 =