INSPIRE | Een fijne werkplek thuis.

INSPIRE | Een fijne werkplek thuis.
Voor mijn werk, als Interior Designer, ben ik regelmatig bezig met de Inrichting van Kantoorpanden en bedrijfsruimtes. Door het inrichten van mooie kantoren, prettige werkplekken, inspirerende overlegruimtes en Bedrijfsrestaurants waar ‘echt graag wil lunchen’, probeer ik er voor te zorgen dat er met veel plezier gewerkt kan worden op verschillende plekken. Maar er wordt door veel mensen tegenwoordig ook regelmatig vanuit huis gewerkt. Dan is het natuurlijk wel heel fijn als je ook een goede werkplek/ -hoek in huis hebt.

Zelf verdeel ik mijn werktijd tussen werken bij mijn opdrachtgevers, werken op inspirerende flexwerkplekken en thuis aan de ‘keukentafel’. Het is er nog niet van gekomen om de zolder om te toveren naar een fijne werkplek. Maar het werken aan de ‘keukentafel’ heeft zo zijn beperkingen; altijd maar je spullen opruimen als er gegeten moet worden, iedereen die in- en uitloopt en de meeste eetkamerstoelen zijn ook niet heel erg geschikt om de hele dag op door te brengen.
Hoogste tijd om aan de slag te gaan met de inrichting van een fijne werkplek! In deze blog wil je een aantal voorbeelden laten zien van bijzondere ‘Home offices’ en ik geef je graag wat tips om je werkplek op een fijne manier in te richten!

1.Kies de juiste plek!
Op welke plek werk je het liefst als je thuis werkt? In de woonkamer, in de keuken of ergens op een aparte kamer in huis? Heb je veel spullen die je bij de hand moet hebben of alleen een laptop? Bepaal wat voor jou belangrijk is en kies daarbij de juiste plek voor jouw bureau. Wanneer de woonkamer toch je favoriete werkplek is, kun je er voor kiezen om een hoekje in te richten dat je ‘wegwerkt’ in een grote schuifkast, dan hoeft je werkplek niet altijd zichtbaar te zijn.

2. Een goede werktafel.
Als je de juiste plek gevonden hebt, dan is het belangrijk dat je een voor goede werktafel zorgt. Heb je een grote tafel nodig? Of is een klein bureau voor je Laptop voldoende? Is het handig als je werktafel voldoende opbergruimte biedt voor belangrijke spullen? Bekijk wat jij nodig hebt om je werk goed te kunnen doen en pas dit toe!

3. Ga lekker zitten!
De hele dag aan het werk op een eetkamerstoel, dat werkt echt niet. Investeer in een goede (bureau)stoel. Maar bedenk wel even wat jij van een stoel verwacht: sta je veel op tijdens je werk of zit je juist veel op 1 plek? Wil je een actieve stoel of juist een mooie stoel? Als je dat voor jezelf weet, kun je op zoek naar de juiste stoel.

4. Hallo licht.
Werken op een plek met voldoende licht is het allerfijnste. Zoek een plekje waar veel daglicht binnenkomt. Hoe meer daglicht er binnenvalt, hoe meer energie je zult hebben. Daglicht en frisse lucht geven een boost en dat zorgt weer voor heel veel productiviteit. Zorg dat er naast daglicht ook voldoende goede werkverlichting aanwezig is, zodat je op donkere dagen en avonden ook fijn kunt werken. Belangrijk is dat je wat algemene verlichting hebt, zoals spots of een leuke plafondlamp.
En daarnaast minstens 1 of meerdere goede (en mooie) bureaulampen, die je gericht kan gebruiken.

5. Groen en groener.
Wist je dat mensen met 4 kamerplanten in een ruimte zich al veel
beter kunnen concentreren? Dan wanneer er helemaal geen planten
in de buurt zijn? En los daarvan staat groen natuurlijk ook gewoon
heel leuk op je werkplek. Uitzicht op natuur doet ook wonderen.
Wanneer je niet direct uitzicht hebt op een bos, een tuin of een
weiland, dan werkt een mooie grote afbeelding ook heel goed.

6. Een persoonlijk plekje.
Wist je dat wetenschappelijk bewezen is dat mensen het meest productief zijn als ze betrokken worden bij de inrichting van hun werkplek? En dat ze zich nog meer thuis voelen als een werkplek een persoonlijke ‘touch’ heeft? Dit gaat natuurlijk in eerste instantie om de inrichting van kantoren in een bedrijfspand. Maar dit kun je thuis wel heel goed toepassen. Dus…. ga lekker aan de slag om jouw werkplek aan te kleden met eigen foto’s en accessoires.

7. Opgeruimd staat netjes.
Het klinkt misschien een beetje als ‘een open deur’, maar probeer ervoor te zorgen dat je ‘home office’ netjes is, dan word je ook niet onnodig afgeleid. Voldoende opbergruimte rondom je werkplek is ideaal, dan heb je alles bij de hand en ligt het niet in de weg.

Aan de slag
Ik hoop snel aan de slag te gaan met mijn eigen Home-office.
Hopelijk heb ik jou ook kunnen inspireren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

een × vier =