INSPIRE | De ideale Kleur voor je slaapkamer

design Josh Reitano

INSPIRE | De ideale Kleur voor je slaapkamer

Inspiratie
Ik ben weer een ‘project’ gestart in ons huis: een make over van de slaapkamer. Nou ja gestart, ik ben ideeën aan het verzamelen en wacht met de uitvoering lekker tot weer wat koeler is. Tot nu toe hebben we niet heel veel aan de slaapkamer gedaan, behalve alles fris wit geschilderd toen we verhuisde, dus het wordt tijd om van de slaapkamer ook een fijne ruimte te maken. Nu houd ik wel van een kleurtje in huis, kleur geeft je huis persoonlijkheid en eigenheid, maar wist je dat kleur ook invloed heeft op je ‘gemoedstoestand’? Kleur kan bijvoorbeeld bijdragen aan ontspanning, maar dat ook juist in de weg staan. Dus wat zou dan de ‘ideale’ kleur voor je slaapkamer zijn?

foto Roomed

De invloed van kleur .
In je slaapkamer wil je fijn (en ontspannen) kunnen slapen. Het kiezen van de juiste kleuren kan daar zeker invloed op hebben. Het is algemeen bekend dat kalme en lichte kleuren de bloeddruk en hartslag verlagen en je een rustig gevoel geven. Travelodge heeft onderzoek gedaan onder 2000 huishoudens, waarin ze de invloed van kleur op de kwaliteit van de nachtrust onderzochten. De belangrijkste uitkomst van het onderzoek: kalme kleuren, zoals blauw, groen en geel scoren het beste. Blauw is daarbij wel echt de grote winnaar, mensen die slapen in een blauwe slaapkamer slapen gemiddeld bijna 8 uur en worden het meest gelukkig en positief wakker. Maar het verschil met groen is niet heel groot, mensen met een groene slaapkamer slapen gemiddeld 7 uur en 40 minuten. Mooie blauw-, groen en geeltinten zijn dus perfect voor je slaapkamer.

 

Design Josh Reitano

Paars en Wit
Paars is een kleur die je beter kunt vermijden, paars stimuleert je creativiteit en je onderbewust zijn. Ook is er een kans dat je levendige dromen of zelfs nachtmerries hebt wanneer je in een paarse omgeving slaapt.
Ook wit lijkt niet de beste kleur. Als je geneigd bent om overuren te maken, verf je muren dan allesbehalve wit. Mensen met een crème of witte kleur op de muren werken minimaal zo’n drie keer per week zo hard, dat ze hun werk mee naar bed nemen (oeps!).

Design Josh Reitano

Temperatuur
Kleuren hebben onbewust ook invloed op de gevoelstemperatuur wanneer je een kamer binnenstapt. Kamers die geverfd zijn in warme kleuren zoals oranje, rood, geel of roodbruin zullen warmer aanvoelen dan kamers in koude kleuren zoals blauw, groen of paars. Ruimtes die in het noorden of het oosten liggen ontvangen niet veel zonlicht en geef je dan ook best warme kleuren (handig om rekening mee te houden als je een koukleum bent). Ligt je kamer in het oosten of het zuiden, dan kan je gerust koude kleurtonen gebruiken.

Slaapkamer Willemijn Kornelis

Conclusie
Natuurlijk werkt de invloed van kleuren niet bij iedereen hetzelfde. Er zijn ook mensen die het echt niet uitmaakt waar ze slapen of hoe de omgeving eruit ziet, die gaan liggen en zijn vertrokken. En daarnaast is het ook zo dat je beter slaapt als je jezelf prettig voelt in een omgeving. Maar aangezien ik (momenteel) niet echt de beste slaper ben, denk ik toch dat ik voor een mooie blauw of groentint ga kiezen voor onze slaapkamer.

Tot de volgende Post.
Iris

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 × 3 =