INSPIRE | 6 tips om je kleine huis groot te laten zijn

INSPIRE | 6 tips om je kleine huis groot te laten zijn

Klein(er) wonen is hot. Niet alleen wonen er steeds meer mensen in de stad, waar vierkante meters duurder zijn. We gaan ook gewoon kleiner wonen, soms vanuit het oogpunt van duurzaamheid, soms omdat klein(er) wonen eigenlijk gewoon fijn is en soms omdat het goedkoper is. Kleiner en minder zijn keywords de komende jaren en dan hoef je echt niet direct in een Tiny House te gaan wonen.

Ben jij al in het bezit van een huis met een bescheiden aantal m2 of ben gewoon benieuwd hoe je zoveel mogelijk uit je vierkante meters kunt halen? Vandaag heb ik 6 tips voor je op een rij gezet om je kleine huis, woon- of slaapkamer ruimtelijk te laten ogen.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀


⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Op pootjes⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Wanneer je meubels iets op hoogte zet, is er meer van de vloer zichtbaar. Hiermee creëer je optisch een ruimtelijker effect. Je kunt in plaats van een kast ook eens kiezen voor losse planken aan de muur. Niet alleen blijft je vloer dan vrij, ook ogen planken luchtiger. Zorg er dan natuurlijk wel voor dat je de planken niet helemaal volpropt met spullen.⠀⠀⠀⠀

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Ronde vormen⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Speel eens met verschillende vormen om het interieur wat spannender en speelser te maken. Een ronde tafel in een rechte ruimte maakt het geheel speelser en spannend(er), maar ook ruimtelijker. Ronde vormen zorgen ook voor ruimte in je Interieur. Ook meubels met afgeronde hoeken doen al heel veel. Of begin anders eens met een aantal ronde accessoires, zoals een ronde spiegel. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
3. Scheiding ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Om een ruim effect te creëren in een ruimte is het belangrijk om voor overzicht en rust te zorgen. Dit kun je doen door het scheiden van aparte leefruimtes. Daarvoor hoef je niet gelijk wanden te plaatsen, maar maak eens gebruik van een room-divider of een mooie kast om scheiding in de ruimtes aan te brengen. Met planten of meubels kun je het gevoel te krijgen dat er overgangen in ruimtes zijn geaccentueerd zonder ruimte te verliezen. Zet een bank eens zo neer dat het een afscheiding vormt, of zet wat planten naast elkaar.⠀

4. Kleur
Door kleur op de juiste manier toe te passen in je Interieur, kun je een ruimte een ruimere uitstraling geven. Door bepaalde vlakken te benadrukken, kun je een ruimte er echt anders uit laten zien. Wanneer je een lange smalle woon- of slaapkamer hebt, kun je de ruimte er vierkanter laten uitzien door de korte wanden een donkerdere kleur te geven. Met een lambrisering in een contrasterende kleur kun je een ruimte juist langer laten lijken.
Wees vooral niet bang op het contrast op te zoeken, of je dat nu met kleur of met een behang doet met een toffe print, ook in een kleine ruimte mag je een statement maken.

5. Licht(er)
Licht brengt ruimte. Dus zorg als eerste dat er voldoende daglicht je huis binnenkomt. Maar daarnaast is een goed lichtplan ook belangrijk. Wanneer je bijvoorbeeld met een lamp of spot een wand aanlicht, zal deze verder weg lijken. Ook indirecte verlichting onder meubels, zorgt ervoor dat je ruimte groter lijkt, omdat meubels ook als het donkerder is lijken te zweven. Natuurlijk is het wel fijn als je verlichting dimbaar is, zodat je de verlichting kunt afstemmen op wat je aan het doen bent. Soms wil je natuurlijk toch dat het wat donkerder is in een ruimte.

6. Opgeruimd staat netjes
Deze laatste is misschien wel een beetje een inkoppertje. Maar beschik je over een beperkt aantal vierkante meters, dan moet je slim om gaan met de ruimte die je hebt. Zorg voor voldoende bergruimte, op slimme plaatsen: onder de trap, onder je bed, bij dat onhandige schuine wandje. Zorg dat de plekken die normaal ‘werkeloos’ zijn, goed benut, door juist daar bergruimte te creëren. Ook ont-spullen is een goede, doe alles wat je niet gebruikt de deur uit en koop alleen iets als je het echt nodig hebt. Sinds op 1 januari de nieuwe serie ‘Tidying up with Marie Kondo’ van opruimgoeroe Marie Kondo te zien is op Netflix, staat de Instagram timeline ineens vol met foto’s en video’s waarin iedereen aan de slag gaat met de goede adviezen. Dus kun je nog wel wat opruiminspiratie gebruiken, duik dan even in deze nieuwe Netflixserie en voor je het weet heb je weer flink wat ruimte geschept. Een opgeruimd huis ziet er echt ruimer uit.

En wil je een keer echt ervaren hoe het is om in een Tiny House te wonen, dan kun je altijd een weekendje gaan logeren in een Tiny house. Er zijn inmiddels verschillende (vakantie)parken waar je een Tiny House kunt huren. Misschien bevalt het wel zo goed, dat je echt op zoek gaat naar kleinere woonruimte!

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

17 − vier =