FEEL | HIP MET DE RODE BIET

hip met de rode biet

Misschien is het zo’n vergeten groente, de rode biet.  Maar maak eens een van deze recepten en ik weet zeker dat je om bent!
Rode bieten zijn donkerrode knollen met groen blad met rode nerf. Ze zijn in de zomer en winter verkrijgbaar: ‘swinters de grote ronde bieten, zomers de kleinere Hollandse zomerbieten of bosbieten. De rode bieten zijn in zijn geheel te gebruiken want ook het blad is bruikbaar om te wokken. De rode kleur hebben ze te danken aan de natuurlijke kleurstof Betanine die erin zit, hierdoor is bietensap ook ideaal als natuurlijk kleurstof .

Rode bieten super gezond en voedzaam. Ze zijn rijk aan vitamine C, ijzer, mineralen antioxydanten en lipopeen. Jonge bietjes hebben een hoog gehalte aan kalium en worden daarom sterk aanbevolen bij een hoge bloeddruk. Ook is uit onderzoek gebleken dat rode bieten dankzij hun hoge concentratie nitraten bijdragen aan ons uithoudingsvermogen. Klinkt super toch?

Hierbij een heerlijke voor, hoofd en nagerecht met rode bietjes,

carpaccio van rode bietjes

Ingrediënten

2 voorgekookte rode bietjes, geitenkaas, 10 blaadjes verse munt, 2 eetlepels verkruimelde geitenkaas, handje rucola melange, handje amandelschaafsel Voor de dressing 15 ml citroensap, 30 ml olijfolie, extra vergine, 5 ml honing, peper en zout

Bereiding

Schaaf dunne plakjes van de bietjes. Gebruik hiervoor een mandoline maar met een kaasschaaf lukt het ook prima.
Rooster het amandelschaafsel in en koekenpan en meng daarna de ingrediënten voor de dressing door elkaar.

Leg de plakjes rode biet in een cirkel op de borden. Gebruik de mooiste plakjes aan de buitenkant, vul de cirkel op met de overige plakjes rode biet.
Plaats in het midden een plukje rucola melange. Verdeel hieromheen de verkruimelde geitenkaas, muntblaadjes en het amandelschaafsel. En druppel tenslotte de dressing hierover heen.

bietenrisotto

Ingrediënten

100ml olijfolie extra vergine, 6 takjes munt, boter, 2el honing of 2el bruine suiker, 50gr walnoten, 3 sjalotjes, gesnipperd, olijfolie, 300gr risottorijst (arborio of carnaroli), 100ml rode wijn, 1000 ml warme groentebouillon, 500gr gekookte rode bietjes, geraspt, zwarte peper, 100gr feta

Bereiding

Meng als eerste de 100ml olijfolie extra vergine met de blaadjes munt in een potje of flesje. Laat dit minstens een uur staan, maar liever nog een hele nacht zodat je een geurige muntolie krijgt. Smelt dan een klontje boter in de koekenpan met antiaanbaklaag en schenk daar de honing of suiker bij. Laat dit op medium vuur staan totdat het licht gaat karameliseren. Roer nu de walnoten er rustig door en zorg dat ze rondom helemaal bedekt zijn. Zet het vuur uit en schep de walnoten uit de pan op een bord. Laat deze afkoelen.

Zet een grote pan op het vuur. Fruit de sjalot op laag vuur. Deze moet glazig zien, maar niet verkleuren. Schep de risottorijst erdoor en bak 2 minuten mee terwijl je blijft roeren. Schenk de rode wijn erbij en roer totdat de wijn bijna verdampt is. Schep een aantal soeplepels van de bouillon in de pan. Blijf geregeld roeren in het begin. Zodra de bouillon bijna is verdampt, schenk je er weer een soeplepel bij. Dit blijf je herhalen totdat de rijst ‘al dente’ gaar is. Schep halverwege de rode bietjes erdoor. Als de risotto klaar is zet je het vuur uit. Roer er 20 gram boter door en royaal wat zwarte peper. Doe de deksel op de pan en laat 2 minuten rusten.

Serveer de risotto met verkruimelde blokjes feta, grof gehakte walnoten en druppel er muntolie over.

chocoladetaart met bietjes

Ingrediënten

250 g rode bietjes, gekookt en geschild , 200 g bittere chocolade, 4 el hete espresso,  200 g boter, 135 g bloem, 3 el cacao,  1 tl bakpoeder,  5 eieren, gesplitst, snufje zout, 190 g bruine basterdsuiker, poedersuiker.

Bereiding

Vet een springvorm van ca. 20-25 cm diameter in met boter en leg een rondje bakpapier op de bodem. Verwarm de oven voor tot 180 graden
Hak de bietjes in een keukenmachine tot een grove puree
Zet een pan met kokend water op het vuur en hang er een kom in (de kom mag de bodem niet raken). Laat daarin de chocolade au bain marie smelten
Voeg de koffie toe zodra de chocolade bijna is gesmolten. Doe vervolgens de boterblokjes erbij en laat ze smelten
Zeef intussen de bloem, cacao, het bakpoeder en het zout in een aparte kom
Haal de chocolade van het vuur en roer de suiker erdoor. Laat het mengsel enkele minuten afkoelen, roer er daarna de eierdooiers en de gehakte bietjes doorheen
Klop het eiwit tot stijve, glanzende pieken, en roer dit vervolgens voorzichtig door het chocolademengsel. Schep er tenslotte het bloemmengsel door.
Schep het beslag in de taartvorm, zet die in de oven en bak de taart in ongeveer 40 minuten gaar. De kern mag nog wat vochtig zijn. Strooi er wat poedersuiker overheen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 + een =