DO | ZO WORD JIJ EEN TROTS PLANTENMOEDER

DO | ZO WORD JIJ EEN TROTS PLANTENMOEDER

Planten zijn een verrijking van je huis. Ze geven het meer leven en meer kleur. Het is alleen wel belangrijk dat jij leert om goed voor ze te zorgen. Een plant kan namelijk niet roepen dat hij dorst heeft of dat hij al te lang in de zon staat. Daarom geef ik je tips zodat jij een trotse plantenmoeder wordt! 

Ken je plant

Verdiep je in een plant voordat je hem aanschaft. Moet hij veel of weinig licht, moet hij in de zon, gaat hij heel erg groeien en moet je hem veel water geven? Het is belangrijk om dit soort dingen te weten, want je moet ook genoeg plek voor je plant hebben. Ik heb heel lang nagedacht voordat ik een Monstera plant heb aangeschaft. Hij lijkt in het begin nog klein, maar neemt langzaam je hele kamer over. Ik vind hem prachtig, maar in mijn kleine studentenkamer was het nog best even zoeken voordat ik de juiste plek had gevonden. Weet dus wat voor plant je koopt en waar je aan begint, zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Hoeveel water

Water is de bron van alles, samen met licht. Vaak staat op het kaartje van je plant wel aangegeven hoeveel water je hem moet geven maar dit is ook heel afhankelijk van de plek van je plant. Mijn studentenkamer wordt in de zomer heel erg warm. De zon schijnt er bijna de hele middag en avond op en geloof me dan hebben mijn planten wel ietsje meer nodig dan een keer in de week een paar druppels. Zo heb ik wel eens een basilicumplant pal in de zon gezet en hem dan een week vergeten water te geven. Ja, die had het dus niet overleefd. Maak eventueel een schemaatje of sla het op als herinnering in je telefoon. Zo kom je nooit voor onverwachte sterfgevallen te staan.

Geef ze liefde

Planten zijn levenden dingen. Geef ze af en toe een beetje meer liefde. Nu hoef je niet meteen een bomenknuffelaar te worden, maar je kunt ze wel een keer afstoffen. In de natuur worden ze natuurlijk schoongespoeld door de regen, maar binnen is dat net ietsje anders. Zorg ervoor dat je ze af en toe eens goed in de gaten houdt. Een extra beetje water of voeding geeft. Kies ook de juiste pot, zodat ze kunnen blijven groeien. Oftewel zorg goed voor je planten. Als jij een beetje meer energie in ze steekt, zal dat zeker iets opleveren!

Stekjes

Heb je ze in leven gehouden? Dan ben je misschien wel klaar voor de volgende stap. Het stekken van planten! Anniek schreef hier een heel duidelijk blogje over dat ik nog vaak erbij pak. Zelf heb ik een stekje van een pannenkoekplant en alhoewel ik hem bijna vermoord had, hij het nu super goed doet op mijn vensterbank. Ik kan echt niet wachten tot hij groter gaat groeien en ik die weer kan stekken. Het is zo leuk om te doen. Zo voel ik me een echte trots plantenmoeder.

Zo, nu kunnen jullie ook aan de slag met jullie eigen plantjes. Je hoeft niet persé groene vingers te hebben om een mooi resultaat te krijgen. Als ik het kan, kunnen jullie het ook!

Liefs,
Eline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

drie + 16 =