DO | WORDT EEN THRIFTING HELD OP MARKTPLAATS

DO | Wordt een thrifting held op Marktplaats

Vintage en retro interieurs zijn helemaal van nu. Mooie Deense design stukken, bijzondere accessoires uit grootmoeders tijd en brocante dingetjes; ze geven je interieur een uniek karakter. Het leuke hieraan is dat jij dingen in huis hebt die je niet zomaar ergens kunt kopen. Waar haal je die unieke meubels? Juist: op online tweedehandswinkel Marktplaats. In deze blog geef ik je tips om een echte thrifting koning of koningin te worden. Let’s get into it!

Weten wat je zoekt of online graven voor pareltjes

De droom van een echte thrift hunter: een ruimte vol interessante meubels. Ook digitaal is dit te vinden, bijvoorbeeld op Marktplaats (foto door Marktnet).

Er zijn twee tactieken die je kunt gebruiken bij het masteren van jouw Marktplaats-skills. Enerzijds kun je bepalen wat je zoekt en daar op de meest effectieve manier naar zoeken. Anderzijds kun je Marktplaats zo gebruiken dat je digitaal kunt rondsnuffelen. Voor beide methoden heb ik een paar tips. Allereerst een paar tips die algeheel toepasbaar zijn als je Marktplaats wilt gebruiken:

  1. Maak gebruik van de categorieën, zoekafstand en sorteerfuncties. Hiermee kun je zowel globaal als specifiek afbakenen welke resultaten je krijgt om het geheel overzichtelijk te houden.
  2. Gebruik de correcte zoekwoorden. Vermijd woorden als ‘vintage’ omdat dit vaak betekent dat de prijs hoger is. Ga liever voor een andere descriptor om je zoekresultaat te specificeren zoals ’teak’ of ‘jaren 60’.
  3. Kijk eens naar de Marktplaats-app voor iOS of Android. De app heeft enkele functies die de website niet heeft. Zo kun je preciezer de zoekafstand instellen en heb je een tabblad met aanbevelingen (gebaseerd op je voorgaande zoekopdrachten).

Inspiratie zoeken voor je nieuwe vintage aanwinst

Een goed voorbeeld is gevonden van hetgeen je zoekt. Nu kun je de keywords gebruiken voor je Marktplaats zoektocht (foto door Neef Louis).

Voor je gaat zoeken is het soms handig dat je weet wat je exact zoekt. We nemen als voorbeeld dat je op zoek bent naar een vintage bank. Om een idee te krijgen welk soort je graag wilt, is het goed om wat research te doen. Goede platforms om dit te doen is op Pinterest of Instagram. Zoek hetgeen je weet, in ons geval ‘vintage bank’ of beter: ‘vintage sofa’ (Engels heeft meer/betere resultaten). Klik op één van de afbeeldingen die je aanspreekt. Doorzoek de tags of hashtags en kijk of dit je dichter bij het gewenste meubel brengt. Dit kan je betere zoekwoorden geven. Zo kun je bijvoorbeeld uitkomen bij de zoekopdracht ‘Grete Jalk Danish bank’. Geen resultaat? Verlies telkens één van de woorden in je zoekterm. Zo kom je langzaam maar zeker terecht bij wat je zoekt.

De leukste manier van marktplaatsen: lekker rondsnuffelen

Lekker snuffelen in een tweedehandswinkel, maar dan comfortabel vanuit huis (foto via SallandCentraal).

Nu voor het leukste onderdeel: lekker rondsnuffelen op Marktplaats! Zoals eerder genoemd kan het gigantische aanbod van deze digitale thriftshop nogal overweldigend zijn. Toch kan je met een paar tips ervoor zorgen dat je opeens in de beste tweedehandswinkel ooit bent met alleen maar spullen die je leuk vindt. Maar dan digitaal, comfortabel vanuit huis.

  1. Woon je in de stad en heb je geen auto ter beschikking? Maak gebruik van een kleine zoekafstand en een generieke zoekopdracht (bijvoorbeeld ‘jaren 50’ of ‘stoel’). Ook kun je in de app kijken onder het tabblad ‘Bij jou in de buurt’. Hier kun je kiezen om een specifieke categorie te zoeken, bijvoorbeeld ‘Huis en inrichting’.
  2. Kijk eens verder dan de resultaten van je zoekopdracht. Heb je iets gevonden wat je aanstaat? Klik dan eens op de link die je brengt naar de andere advertenties van die verkoper. Grote kans dat je meer leuke dingen vindt.
  3. Voeg leuke dingen toe aan je favorieten. Je hoeft niet direct dingen te kopen; zo kun je een leuke wishlist maken. Dit is ook goed voor de aanbevelingen die Marktplaats in de app voor je bij elkaar zoekt.
  4. Klein budget? Gebruik de zoekopdracht ‘gratis’ in de categorie ‘Antiek en curiosa’ of ‘Huis en inrichting’. Misschien zitten er wel leuke dingen tussen die je gratis kunt overnemen.

Ben je helemaal klaar om een echte held te worden in het winkelen op Marktplaats? Of heb je nog aanvullende tips and tricks voor het digitaal vintage shoppen? Laat het ons weten in de reacties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

twaalf + 9 =