DO | WERK DE KATTENBAK WEG IN EEN IKEAKAST

DO | WERK DE KATTENBAK WEG IN EEN IKEAKAST

Elke kateigenaar is het waarschijnlijk wel met me eens: kattenbakken zijn een doorn in het oog. Maar ja, het hoort er nou eenmaal bij, dacht ik. Tot ik een DIY om de kattenbak in een kast te verwerken op Pinterest voorbij zag komen. Daar hebben we dus wat mee gedaan!

Wij hebben een Besta-kast van IKEA en daar twee vakjes gebruikt voor de kattenbak. Het ene vakje is voor de kattenbak zelf en het andere vakje is om de voetjes te vegen. Zo is de kattenbak niet alleen mooi uit het zicht, maar heb je ook veel minder kattengrind door de kamer liggen. Ideaal!

Ik leg je stap voor stap uit hoe wij (of nou ja, mijn vriend) de kast vermaakt hebben.

  1. Haal de kast uit elkaar. Je zult zien dat je katten behoorlijk geïnteresseerd in je project zullen zijn. Haha!

2. Oké, nu begint het serieuze klussen! Meet de kattenbak af op de onderste plank en zaag daar een stuk uit. Dat hoeft niet altijd: als je kast hoog genoeg is of je hebt juist een vrij lage kattenbak, dan is dit niet nodig. Zaag ook in de buitenste verticale plank (in ons geval de linker aangezien daar onze katten de kast in kunnen) en in de middelste verticale plank een gat. Hier kunnen je katten doorheen lopen om bij de kattenbak te komen.

Zoals je ziet, zijn de planken van een IKEA-kast hol. Je zult zien dat die randen binnen no-time onder de haren zitten. Daarom is het handig om het af te plakken. Ik zag online tape voorbij komen, maar wij hebben het vast gemaakt met fineer die plakt door het te strijken met een strijkbout.

3. Kijk, nu zit de fineer erop! Nu kun je ook de kast weer in elkaar zetten. Kattenbak erin, deurtjes dicht, kast weer op z’n plek, spulletjes er weer op en…

4. KLAAR!

Hoe bevalt het ons (EN ONZE katten)?

Heel goed! Onze katten waren gelijk al nieuwsgierig (zoals je al kon zien op de eerdere foto’s!), dus gingen gelijk kijken wat er in de kast zat. Er ligt ook veel minder kattengrind verspreid door het huis doordat ze dat extra kastje hebben om hun voeten te vegen. Naast dat het goed werkt, is het ook zo’n verademing dat die lelijke bak nu mooi weggewerkt is! Het enige nadeel dat ik kan vinden, is dat het schoonmaken minder makkelijk gaat. Ik til nu de plastic bak er gewoon uit, maar dat is wel een extra handeling dan bij een normale kattenbak. Het is maar een kleine moeite, dus dit minpuntje neem ik maar voor lief.

Mocht je nog een voorbeelden willen zien, dat is dit blog misschien wat voor je.

Liefs, Sanne

2 reacties

  1. Hey! Super dit. Wat voor zaag hebben jullie gebruikt om het netjes af te kunnen zagen? Dank!

  2. Hoi Sanne,

    Welke kattenbak hebben jullie erin staan? Wij zaten ook naar de Besta kast te kijken maar die is volgens internet maar 36 cm diep en de meeste bakken zijn breder dan dat.

    Hartelijke groet,
    Britt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 × twee =