DO | PANEEL BEHANGEN

DO | PANEEL BEHANGEN

Zal ik over het weer beginnen? Zal ik het doen? Yes! Met deze prachtige zomer hoef ik me totaal niet te vervelen in m’n vakantie. Toch vind ik het altijd leuk om DIY’s uit te voeren die al even in m’n hoofd zaten. Deze DIY is er daar eentje van. In huis hebben we een flinke donkergroene muur die lekker opvalt. De rest van de muren is wit en hoewel ik dat heerlijk vind, voelde het toch of de eethoek niet helemaal bij de rest van de kamer paste. Daarom wilde ik hier graag een kleurtje laten terugkomen. Aangezien deze hoek net is behangen toen we er kwamen wonen, wilde ik hier niets aan veranderen. Daarnaast ben ik snel op dingen uitgekeken, dus het leek me handiger als ik er iets op bedacht dat ik ook zo weer weg kan halen. Daarom besloot ik een houten paneel te behangen! En hoe ik dat deed, leg ik jullie uit.

Wat heb je nodig?

– Schagen
– Schaar
– Behang
– Behanglijm
– Behangborstel
– Spatel
– Potlood
– Rolmaat/liniaal
– Scherp mesje

Behanglijm maken

Voordat ik begon met het aftekenen van het behang,  maakte ik alvast de behanglijm klaar. Deze moet even rusten, dus je bespaart wat tijd als je dit gelijk even doet. Gebruik niet het hele pakje zoals ik deed, want dan heb je daarna zo’n bende over. Een half pakje is meer dan voldoende! De aanwijzingen staan op de verpakking.

aftekenen

Aftekenen van behang en paneel

Voor het behangen van dit paneel koos ik voor een behangetje van de Kwantum. Deze tropische print matchte perfect met het roze en groen dat wij al in huis hadden. Best spannend, zo’n patroon, want ik had nog nooit eerder behangen. Maar ik besloot er gewoon voor te gaan. Voor de eerste baan, rolde ik het behang een stuk uit en tekende ik de maat van het paneel ruim af. Liever iets te veel dan te weinig.

Voor de tweede baan moet je even goed opletten dat het patroon goed doorloopt. Hiervoor legde ik de eerste baan uit en de tweede baan ernaast, zodat ik ook deze ruim kon afknippen.

Tot slot bepaalde ik op de plaat waar ik de scheidingslijn tussen de twee banen wilde hebben. Dit deed ik door op verschillende punten in de lengte een stipje te zetten en met een stuk karton de lijn te trekken. Zo kun je de banen ook veel mooier recht plakken!

 Plakken

Na het aftekenen is de behanglijm zo ongeveer klaar voor gebruik. Met de behangborstel smeer je het paneel lekker dik in met lijm. Denk vooral ook aan de randjes, want je wil niet dat het behang loslaat wanneer de lijm gedroogd is. Plak de eerste baan erop en zorg dat je het beginnetje van de rol, die mooi recht is, gelijk plakt met de bovenkant van het paneel. Deze hoef je dan later niet meer af te snijden. Met de spatel zorg je ervoor dat er geen bubbels onder het behang blijven zitten. Strijk hiervoor de bubbels voorzichtig naar de buitenkant.

Wanneer de eerste baan mooi strak zit, ga je verder met de tweede baan. Let hierbij goed op dat het patroon netjes overloopt. Het geeft niet als dit niet meteen perfect zit, want je kunt het redelijk gemakkelijk corrigeren zolang de lijm nat is. Als je helemaal tevreden bent, laat je het paneel een dag drogen.

 Restjes snijden

De volgende dag kun je met een scherp mesje de resten van het behang snijden. Hoe scherper het mesje, hoe minder rafels je krijgt. Mochten delen toch nog nat zijn van de lijm, wacht dan nog iets langer, anders krijg je scheuren.

En dat was het dan! In een handomdraai heb je een echte eyecatcher voor aan de muur, die je zo kunt verplaatsen, opbergen of opnieuw behangen. Misschien dat ik er nog schappen of een lamp aan op ga hangen, maar daar ben ik nog niet over uit. Mocht je een leuke tip of idee hiervoor hebben, laat het me dan weten in de comments!

Veel succes met deze DIY!

Liefs, Angélica

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

zeventien + 13 =