DO | Opgeruimd staat netjes!

Ben jij een rommelkont of juist heel netjes, het maakt niet uit: opruimen is een dingetje in elk huishouden. Als je weinig ruimte hebt dan kun je minder bewaren en los slingerende spullen stapelen zich al snel op. Maar heb je heel veel ruimte dan is de kans groot dat er geen noodzaak is voor een kritische blik en voordat je het weet ben je het overzicht kwijt en weet je niet meer waar wat ligt.

Zelf ben ik een beetje tweeslachtig; ik houd van een opgeruimd en rustig huis (want: rust in mijn hoofd). Maar aan de andere kant houd ik spullen vaak te lang omdat ik denk dat ze misschien later nog eens nuttig zijn of dat een ander gezinslid ze zal gebruiken. Om er na een tijd achter te komen dat toch echt niemand meer dacht aan die 5 sets oude veters en we best wel eens stevige of bubbeltjesenveloppen hergebruiken, maar een stapel van 20 gaat hier de komende jaren echt niet op.

Gelukkig ga ik af en toe graag de uitdaging met mezelf aan, dus hier gaat regelmatig de bezem erdoor. Daarnaast helpen een aantal trucjes me het hele jaar door. En die deel ik graag met je. Dus heb je zin om het nieuwe jaar opgeruimd te beginnen? Hieronder geef ik je 3 tips:

 1. Kies goede opbergers
  Mandjes in de hal: eentje voor sleutels, een voor handschoenen en een voor zonnebrillen. Dozen met deksel en/of een postbakje voor elk gezinslid. Denk  creatief: een antiek koffer doet hier dienst als opberger voor klei-gerei.

      

 2. Rommelmarkt, marktplaats en meer
  Niet alleen meubelstukken of overbodige geworden fietsjes vinden snel een nieuwe eigenaar via marktplaats, ook voor spellen of boeken is het vaak de moeite waard. Met de marktplaatsapp is het plaatsen zo gepiept. Ik verzamel meestal meerdere dingen die ik dan op een moment adverteer, dan ben ik er even een week mee bezig in plaats van continue.

De rommelmarkt is ook een goed bestemming voor spullen die je niet meer gebruikt. Ik huur 1x per jaar een kraampje op een rommelmarkt. Als je dit samen met iemand anders doet kun je de inleg delen en het bovendien veel gezelliger. Het hele jaar door ‘spaar’ je spullen in een daarvoor bestemde (verhuis)doos. Daarmee liggen ze per direct niet meer in de weg en hoef je vlak voor de marktdag geen verzamelronde te houden.

Weggeven is een hele leuke optie. Tijdschriften, knutselmateriaal of restjes stof; vaak kun je een ander er heel blij mee maken. Dus geef door, dat past helemaal in deze tijd van duurzaamheid.

 1. Daag je zelf uit en zoek bondgenoten
  Doe mee met opruimacties. Valt de zak van het leger des heils in de bus: mest je kledingkast uit. Het begin van een nieuw seizoen is daarvoor trouwens ook een goed idee: weet je gelijk wat er nog ontbreekt in je garderobe 😉 En ken je de #ontspullen, #opruimen of moedersminimalisme? Ze triggerden mij op instagram om mee te gaan doen met de januarichallenge: 1 januari doe je 1 ding weg, 2 januari 2 en zo verder. Na de 31e ben ik dus 496 spullen lichter. Het posten van de eerste (story)foto gaf me gelijk een stok achter de deur. En de berichten van andere opruimers werken erg motiverend. Wil je weten of het me lukt? Volg dan mijn vorderingen via @theinteriorfeed op Instagram.

Liefs, Claudia

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 × drie =