DO | MUURHANGER WEVEN MET LONTWOL

Mijn creatie aan de muur

DO | MUURHANGER WEVEN MET LONTWOL

Hi allemaal, daar ben ik weer! Leuk dat jullie weer de tijd nemen om deze DO te lezen, een hele creatieve dit keer die ook een beetje lef met zich meebrengt. Ik ben benieuwd wat jullie van het resultaat vinden!

Een paar weken geleden schreef ik heel enthousiast over een creatieve bezigheid, namelijk het weven. Jullie kennen de term vast wel, vroeger op de basisschool maakte je vaak werkjes door het weven van draad door een weefraam. Het weven is jarenlang een suffe bezigheid geweest tot dat er in interieurgebied weer een ware hype ontstond; macramé, wollen wandkleedjes en dus het weven. Ineens moest iedereen zo’n weefwerkje aan de muur hebben, maar oh wat vond ik ze prijzig! Dus besloot ik zelf maar aan de slag te gaan. Naast mijn fulltime baan werkt het zo ontspannend! Rustig aan de eettafel met verschillende kleurtjes wol iets moois in elkaar weven is zo leuk. Ik hoop dat ik jou ook kan overtuigen na deze ‘DO’ om te gaan weven!

Je hebt nodig:

  • Weefraam (probeer een grote te vinden van ongeveer 30×40 cm of groter)
  • Verschillende tinten en diktes wol
  • Lontwol (online te bestellen)
  • Een vork of kam
  • Stevig katoendraad
  • Een grote  naald (liefst van hout of plastic en niet scherp)
  • Schaar
  • Geduld
De eerste stap!
De eerste stappen!

Zodra je je spulletjes hebt verzameld kan het weven beginnen! Spannend? Nee het valt allemaal reuze mee! Er zijn honderden filmpjes op internet te vinden waar je stap voor stap het weefproces ziet en ik ga het je in grote lijnen uitleggen.

Oke, je bent er klaar voor! Pak je weefraam, katoendraad en naald want we gaan de scheringdraden opspannen, dit zijn de verticale draden van katoen in je weefraam. Door middel van de draaiknoppen aan de zijkant van je weefraam kun je achteraf je scheringdraden nog strakker opspannen. Zorg er wel voor dat de draden een gelijke afstand houden! Ik begin altijd met een twijndraad, deze draad zorgt er namelijk voor dat je weefwerkje niet van het weefraam af valt als je klaar bent. Je kunt filmpjes online vinden om te kijken hoe je een twijndraad op zet. Vergeet deze stap niet want dit is heel belangrijk voor de afwerking als je straks klaar bent 🙂

Nadat je de scheringdraden en de twijndraad hebt gezet kun je nu beginnen met je eerste weefstukje! Yes, en dit is leuk want na een paar slagen weven zie je al snel een patroon opkomen. Zorg ervoor dat je niet te strak weeft, en ga boven-onder-boven-onder-boven-onder (ja, zo simpel is het!) Met je vork kun je de draden netjes recht trekken, mocht je scheef zijn gegaan. Je kunt weven met 1 kleur maar je muurhanger is spannender als je verschillende texturen gebruikt. Mocht je dit willen dan is het belangrijk dat je na je eerste opzetje zorgt dat je nog voldoende draad overhoudt. Dit draad kun je na het weven van je eerste stukje achter je weefwerkje verwerken (dit pak je aan het einde weer op).

Het weven met lontwol is gemakkelijk en snel. Doordat je grote, chunky stukken in je weefwerkje maakt creëer je een nonchalante look. Lontwol is sterk maar je kunt er niet te hard aan trekken. Knip daarom ook altijd het gewenste aantal cm’ af met een schaar en trek de wol niet uit elkaar. Na het weven met dit type wol kun je bijvoorbeeld weer je basis kleurtje oppakken om daar mee verder te weven. Wil je patronen in je weefwerkje maken, kijk dan ook op internet voor filmpjes. Zoals je ziet ben ik daar nog niet aan begonnen 😉

Als je eenmaal onder de knie hebt hoe je moet weven, kun je ook variëren met texturen. Je kunt bijvoorbeeld vlechten met lontwol of juist knopen (zoals op mijn foto’s) maar kunt ook de lontwol weven. Probeer voor een verassend effect ook eens andere materialen mee te weven, zoals kant of gouddraad. Alles kan en alles mag want het gaat er om wat jij mooi vind!

IMG_8890
Weven met lontwol
IMG_8893
Verschillende texturen en variatie in kleur

Je ziet hier op de afbeeldingen dat ik al een flink eind ben opgeschoten met weven van mijn werkje! Mocht je zelf bijna klaar zijn met weven en willen afronden, dan heb ik een paar tips voor je. Zorg ervoor dat je alle draden goed hebt weg gewerkt en ook genoeg draad overhoudt aan weerszijden. Deze draden heb je zo nodig om je muurhanger af te werken. Het afwerken van je muurhanger is op zich niet zo lastig, je moet alleen geduldig blijven en rustig de draadjes van het weefraam afhalen. Ook hier eindig je je weefwerkje weer met een twijndraad. Als je alle draadjes van je weefraam hebt gehaald, kun je deze lusjes (die je nu ziet) voorzichtig doormidden knippen. Deze lusjes worden nu draadjes, en deze draadjes knoop je per 2 aan elkaar vast. Trek goed en stevig aan. Doe dit aan de boven- en onderkant van je muurhanger. Je kunt aan het einde kiezen om deze draadjes nog terug te weven aan de achterkant van je werkje. Als je hier mee klaar bent, is je weefwerkje bijna af! 🙂 Blij? Nog even, want straks pronkt ‘ie ook aan jou muur! Kies een bamboestokje of een mooie tak als hanger voor je weefwerkje. Je kunt heel gemakkelijk katoendraad bevestigen aan het hout en dan weer aan je hanger. Maar natuurlijk kun je ook je creativiteit de vrije loop geven en iets anders kiezen als hanger. I’ts all yours!

Mocht je er nu nog niet uitkomen of zit je met bepaalde vragen dan kun je altijd even googlen op ‘Woven wallhanging’. Je krijgt dan ontzettend veel filmpjes, stap-voor-stap foto’s en uitleg. Dit heeft mij erg goed geholpen. Ik heb al weer een volgend project, een muurhanger maken met groen en roze voor iemand die ik ken via Instagram, leuk! Oh en, hou mijn Instagram in de gaten, ik wil nog wel eens een muurhanger verkopen! Ik hoop dat ik je met deze uitleg enthousiast heb gemaakt om ook te beginnen met weven! Het werkt bij mij in ieder geval verslavend. En zo lang het nog hip is op interieurgebied, ga ik gewoon door.

Liefs, @Styleandsugar

IMG_8900
Afwerken van het weefraam
IMG_8905
Het eindresultaat!
IMG_8916
Hij hangt, trots!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

17 + 1 =