DO | LUIPAARD SCHAALTJE DIY

DO | LUIPAARD SCHAALTJE DIY

De Sint is het land weer uit en de kerst staat voor de deur. Wij hebben dit jaar niets aan Sinterklaas gedaan en hebben de kerstboom vorig weekend zelfs al opgezet. Heerlijk om het huis weer te versieren en ik ben dan ook altijd op zoek naar leuke DIY’s. Rond deze tijd is het niet moeilijk om een kerstige DIY te vinden, maar het leek me leuk om eens iets anders te maken dan een kerstboom of ster. Iets dat je cadeau kunt doen of natuurlijk lekker zelf kunt houden. Maar wel mét een kerstig gouden randje: ik maakte een luipaard schaaltje van zelfdrogende klei.

wat heb je nodig
Wat heb je nodig?

– Zelfdrogende klei (Søstrene Grene)

– Deegroller

– (Metallic) acryl verf (Søstrene Grene/Action)

– Kom (Action)

– Vernis glossy (Action)

– Kwasten

– Mesje/schaar

– Computer + printer

– Potlood

Mocht je het trouwens niet meteen aandurven om voor een luipaard schaaltje te gaan, dan kun je (net als ik) ook beginnen met het maken van ronde schaaltjes. Zo kun je eerst wennen aan de klei en het gebruik ervan en het resultaat is minstens net zo leuk (zie Pinterest voor ideeën)!

 

basisvorm

stap 1: basisvorm

Om te beginnen, heb je de basisvorm voor het schaaltje nodig. Om een beetje vals te spelen, heb ik een afbeelding van internet gehaald en deze uitgeprint op ware grootte van het schaaltje dat ik wil maken. Houd er rekening mee dat de klei een klein beetje krimpt tijdens het drogen. Knip de buitenste vorm uit het papier als papieren mal.
Snijd vervolgens een stuk klei af en kneed dit goed soepel en zacht. Vervolgens rol je het stuk klei uit tot een dunne plak van zo’n 5mm dik. Zorg ervoor dat de plak groter is dan de papieren mal en leg de mal op de klei. Met het mes trek je de vorm over in de klei totdat deze loskomt. De rest van de klei haal je weg en kun je bewaren voor een volgend project. Mocht de uiteindelijke vorm nog wat rafelranden hebben, dan kun je deze makkelijk wegwerken door je vinger nat te maken en voorzichtig over de randen te wrijven. Door dit aan alle randen even te doen, krijg je nette afgeronde randjes. Bewaar de papieren mal nog even voor stap 3.

 

klei in de kom

Stap 2: Drogen

Nadat de basisvorm helemaal naar je zin is, moet de klei drogen. Dit vind ik de vervelendste stap, omdat ik totaal geen geduld kan opbrengen haha! Het duurt ongeveer 2 à 3 dagen tot de klei helemaal droog is. Om de vorm van een schaaltje te krijgen, leg je de vorm in een kom. Mijn kom was helaas net iets aan de grote kant, waardoor alleen de hoeken omhoog komen. Gebruik je een kleinere kom, dan zal de uiteindelijke vorm ook ronder worden.

 

begin schilderen

stap 3: startpunt bepalen

Als de klei goed gedroogd is, is het tijd om te schilderen. Eerst heb ik de hele klei in een basiskleur (lichtgeel) geschilderd. Vervolgens heb ik het neusje uit de papieren mal geknipt en dit als hulpje gebruikt om met potlood wat hulplijnen op de klei te zetten. Vanuit daar heb ik zelf de ogen getekend, maar je kunt er ook voor kiezen om deze ook even uit te snijden. Dan weet je zeker dat je geen gekke verhoudingen krijgt straks.

potloodlijnen

Stap 4: potloodlijnen

Nadat je de belangrijke elementen hebt neergezet in potlood, is het tijd om de rest van de afbeelding te schetsen. Wees niet bang, deze lijnen zie je straks niet meer door de verf. De lijnen zijn makkelijk weg te gummen, waardoor je nu nog kunt corrigeren voor je met verf aan de slag gaat.

schilderen

Stap 5: schilderen

Dan nu het spannendste deel: het schilderen. Ik ging heel voorzichtig te werk en durfde eerst weinig kleur te gebruiken, dus begon ik met het donkere geel. Vervolgens besloot ik toch het zwart op te zetten met een dun kwastje, zodat ik meer idee kreeg van het eindresultaat. De zwarte lijnen komen wel wat precies, maar voor de vlekken kun je wel een dikker kwastje pakken. Uiteindelijk kwam ik erachter dat je juist niet al te voorzichtig moet zijn met de overige kleurtjes (roze en crèmewit), maar dat de nonchalante penseelstreken er juist voor zorgen dat het schaaltje gaat leven. En als de verf droog is, is het gemakkelijk te corrigeren door er met een andere kleur overheen te gaan. Wees dus niet te bang, maar probeer er lekker op los.

Voor de rand heb ik metallic verf gebruikt in een gouden kleur. Zo’n randje maakt het schaaltje net iets sjieker en feestelijker. In het doosje van de Søstrene Grene zit ook een roze metallic verf. Die lijkt me ook erg mooi als randje!

einddetails

Stap 6: vernis

Om het schaaltje langer mooi te houden en resistent te maken tegen water, krijgt het nog een aantal lagen vernis. Deze vernis is verkrijgbaar in mat of glossy, net wat je mooier vindt. Zelf heb ik gekozen voor een glossy finish voor een luxe uitstraling. Een laag of drie is prima, goed laten drogen tussendoor. En dan is ‘ie klaar! Je zelfgemaakte schaaltje! Leuk toch!

Natuurlijk kun je dit met iedere gewenste afbeelding en vorm doen. Een super origineel cadeau!

Heel veel plezier met deze DIY en laat me weten als je ermee aan de slag bent gegaan! Succes!

Liefs, Angélica (@anglcaa)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

zeventien − twee =