DO | HET TEXTIELMUSEUM; EEN MUST-VISIT VOOR DESIGNLIEFHEBBERS

Bij de combinatie textiel en museum denk je wellicht niet direct aan een modern, eigentijds en hip museum. Het TextielMuseum in Tilburg bewijst echter het tegendeel: het is een plek waar kunst, design, erfgoed, ambacht én innovatie samenkomen. Op uitnodiging van het Textielmuseum werd ik rondgeleid door de tentoonstelling ‘Simply Scandinavian’, kreeg ik een exclusief kijkje achter de schermen én mocht ik aanwezig zijn bij de lancering van de nieuwe kussencollectie, vormgegeven door het Nederlandse ontwerpduo Scholten & Baijings.

TextielMuseum x TextielLab
Het TextielMuseum is eigenlijk meer dan alleen een museum. Het is een kennis- en expertisecentrum op het gebied van textiel, met een afwisselend aanbod van tentoonstellingen en activiteiten op het gebied van design, mode, beeldende kunst én industrieel erfgoed. Het museum is gevestigd in de voormalige wollenstoffenfabriek van de firma C. Mommers & Co., ooit één van de grootste werkgevers in Tilburg. Dat blijkt ook uit de omvang van het historische complex, dat ronduit indrukwekkend is. Bij aankomst word ik ontvangen in het eigentijdse entreegebouw, dat – ondanks de moderne uitstraling – de verschillende historische panden op subtiele wijze met elkaar verbindt.

We starten met een fika, een typische Scandinavische lunch. Onderwijl vertelt Hebe Verstappen – sinds 2014 hoofd van het TextielLab – meer over het TextielMuseum, de totstandkoming van het TextielLab en de manier waarop het museum zich probeert te profileren. Na de lunch lopen we via een glazen passage naar het zogenaamde ‘museumgebouw’, dat bestaat uit de ‘hoogbouw’ – waar zich voorheen de spinnerij bevond – en een laag gedeelte met een prachtig sheddak. Hier was vroeger de weverij gevestigd. Je voelt aan alles dat het museumgebouw het kloppend hart is van de roemrijke textielstad die Tilburg ooit was, en nog steeds is. Naast diverse tentoonstellingen, vind je hier namelijk ook het TextielLab, een uniek en innovatief kenniscentrum op het gebied van – hoe kan het ook anders – textiel. Een inspirerende plek waar designers, architecten en kunstenaars in samenwerking met productontwikkelaars en technici de eindeloze mogelijkheden op het gebied van garens, computergestuurde weef- en breitechnieken en ambachten ontdekken; een open atelier waarin innovatie en co-creatie centraal staan. En tevens de plek waar de nieuwe Grid Knit kussen van Scholten & Baijings uit de volledig computergestuurde breimachine komen. Een indrukwekkend staaltje ambacht en innovatie. Je ervaart ter plekke hoe producten tot stand komen, waardoor je als bezoeker deelgenoot wordt van het maakproces. Hoewel het TextielLab geen grote bekendheid geniet, doet het wat mij betreft zeker niet onder voor de Design Academy in Eindhoven. Niet voor niets trekt het TextielLab bekende ontwerpers als Hella Jongerius, Jan Taminiau en Scholten & Baijings aan, die hier regelmatig te vinden zijn.


Een kijkje in het TextielLab

Simply Scandinavian
Van 9 juni tot en 11 november 2018 vind je in het TextielMuseum de tentoonstelling ‘Simply Scandinavian– Nordic Design 1945 – 2018’. Deze indrukwekkende tentoonstelling – die is vormgegeven door studio Scholten & Baijings – toont een overzicht van het meest iconisch, Scandinavisch design. Aan de hand van een vijftal thema’s worden meubels, textiel en interieurproducten uit Zweden, Denemarken en Finland gepresenteerd. Daarbij passeren diverse klassiekers de revue, waaronder de iconische Egg Chair van Arne Jacobsen, het elegante zitmeubilair van Hans J. Wegner, de beroemde vaas van Alvar Aalto voor Iittala en de bekende Panton chair van Verner Panton. Naast deze prachtige designklassiekers staat textiel uiteraard centraal. Het museum toont een indrukwekkende selectie interieurtextiel van onder andere IKEA, Marimekko, Kvadrat en HAY. En wat te denken van het 3D geprinte zitmeubel, speciaal voor deze tentoonstelling ontworpen door Scholten & Baijings en geproduceerd in het TextielLab. Als je het mij vraagt is de tentoonstelling ‘Simply Scandinavian’ is een must-visit voor elke designliefhebber!


Een sneak peak van de tentoonstelling ‘Simply Scandinavian’

Scholten & Baijings
En dan was er natuurlijk ook nog de lancering van de nieuwe kussencollectie van het TextielMuseum, ontworpen door het vermaarde Nederlandse duo Stefan Scholten en Carole Baijings, die regelmatig in het TextielLab te vinden zijn. Het ontwerpduo werkte nooit eerder met breitechnieken, dus was de ontwikkeling van het Grid Knit kussen ook voor hen een zoektocht. Samen met de productontwikkelaars en technici van het TextielLab zijn ze op zoek gegaan naar de juiste look en feel. Hoe groot moet de steek zijn, hoe werken de verschillende kleuren van het grid samen en hoe ziet de afwerking eruit? Uiteindelijk heeft dit geleid tot vier verschillende designs, allemaal met hetzelfde minimalistische patroon maar met verschillende fluor kleuren, hetgeen zo kenmerkend is voor het werk van Scholten & Baijings. Ik had het geluk dat ik één van de deze prachtige kussens mee naar huis mocht nemen. Als liefhebber van het werk van Scholten & Baijings was ik daar natuurlijk ontzettend blij mee. Op mijn feed zie je voor welk kussen ik gekozen heb.

Wil jij ook graag een bezoek brengen aan het TextielLab en de tentoonstelling ‘Simply Scandinavian – Nordic Design 1945 – 2018’? Dan heb je geluk! Ik mag namelijk twee toegangskaarten weggeven. Op mijn Instagramaccount (@niels.spierings) lees je hoe je mee kan doen.


De (productie van de) Grid Knit kussens van Scholten & Baijings

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

zeventien − elf =