DO | HERFSTACHTIG KOKEN

DO | HERFSTACHTIG KOKEN

Naast een fijn warm en gezellig interieur in dit herfst seizoen is het menu ook anders aan het worden.. De salades worden stampotten, de bbq ruilen we in voor een grote braadpan en we staan nét wat langer in de keuken dan in de zomer.. YEP we gaan herfstachtig koken! Ik moet wel bekennen dat ik niet zo’n keukenprinses ben maar deze gerechten moeten zélfs mij nog lukken .. Ik laat je 3 recepten zien, een voorgerecht, hoofdgerecht en een dessert!

HOOFDGERECHT

We beginnen met het hoofdgerecht, waarom? Mocht je deze willen maken vandaag moet je hiermee beginnen .. We gaan namelijk riblap maken, heerlijk vlees die wel even een tijdje moet “sudderen”.

Wat hebben we nodig |  riblap (900 gram) , kaneel (2 theelepels), mosterd (1 eetlepel), boter (50 gram), bokbier (1 flesje), sjalotjes (250 gram), winterwortel (300 gram), verse tijmblaadjes (1 eetlepel), ontbijtkoek (2 plakjes). (voor 6 personen of 2 dagen heerlijk eten)

Hoe te maken | Snijd het vlees in grove stukken en kruid ze met zout, versgemalen peper, kaneel en mosterd. Pel dan dee sjalotjes en snijd ook de wortel in plakjes. Snijd de ontbijtkoek in blokjes. Nu verwarm je de boter in een braadpan tot het schuim wegtrekt en bak je de stukken vlees rondom bruin.

Schenk het bier langs de rand van de pan bij het vlees en breng het vocht tegen de kook aan. Stoof het vlees afgedekt twee uur op heel zacht vuur, zo nodig met een vlamverdeler onder de pan. Verdeel de sjalotjes, wortel en tijm tussen het vlees. Stoof het vlees en de groenten in nog dertig tot vijfenveertig minuten zachtjes gaar. Verdeel de blokjes ontbijtkoek in het stoofvocht en laat ze al roerend in het vocht oplossen, zodat het vocht tot een dunne saus bindt. En geloof mij .. dit is heerlijk!

jamiemagazine.nl

VOORGERECHT 

Zo en nu dan het voorgerecht, ik ben zelf dol op soep dus ja hier we beginnen we ons diner mee vandaag! We eten dit soepje niet standaard van een bord maar vanuit een broodje, JAMM!

Uiensoep in een broodje it is, wat hebben we hiervoor nodig | 2 Italiaanse bollen, 250 gram witte uien, 1 kruidenbouillonblokje, 60 gram oude kaas, en 1 flinke hand peterselie. (voor 2 personen)

Je begint met de uien, snijd deze fijn. Verwarm wat olie in een soeppan en voeg de uien toe. Bak dit op een laag vuurtje zo’n 8 minuutjes aan. Voeg hierna een bouillonblokje en 500 milliliter water toe en laat het lekker pruttelen. Pak nu de broodjes erbij, snij het kapje eraf en pluk het broodje uit. De bodem en zijkanten moeten heel blijven dus pluk niet het hele broodje leeg. Het geplukte brood rol je samen met de kaas tot kleinte balletjes. Bak deze in een koekenpan goudbruin.

Voeg de peterselie en kaas bij de soep en nu de staafmixer erin! Zorg ervoor dat het een lekker zacht soepje wordt, nu schenk je de soep in de broodjes en smullen maar! Vergeet niet de balletjes ..

chickslovefoof.com

DESSERT

Ik denk als je deze gerechten op 1 dag eet dat het nog lastig is om er een toetje bij in te krijgen dus wellicht kun je beter deze recepten verspreiden over een week.

Anyway, het dessert .. het water loopt me tijdens het maken van deze blog in de mond haha! We gaan een toetje maken met stroopwafel en stoofpeertjes. Wat we hiervoor nodig hebben is |  pakje stroopwafels, een pak verse mini stroopwafeltjes (ter garnering), mascarpone, 1 bekertje verse slagroom, vanillestokje, een pot met stoofpeertjes (voor de echte koks kun je deze ook zelf maken), pumpkin pie spice (of speculaaskruiden). (voor 4 – 6 personen)

Oke, snijd als eerste de stroopwafels tot grove kruimels. Klop de verse slagroom stijf (eventueel met suiker) en meng er de mascarpone doorheen met een vork, zodat het geheel nog lekker luchtig blijft. Verwijder de vanille uit het stokje en meng dit als laatste door het mengsel heen. Laat de stoofpeertjes uitlekken en breng ze op smaak met pumpkin pie spice.
Neem nu een aantal glaasjes en start met de laagjes van de trifle: de stroopwafelkruimels onderin, daar bovenop het mascarpone mengsel en als laatste de stoofpeertjes. Herhaal dit tot je bovenaan het potje bent gekomen. Zorg ervoor dat de laatste laag bestaat uit de stoofpeertjes. Hier breng je dan weer een dunner laagje mascarpone over aan dat je bestrooid met stroopwafelkruimels. Steek er voor de sier nog een wat groter stuk stroopwafel in, of een mini stroopwafeltje. Te lekker!

Als jij deze zondag je nog verveelt, dan weet ik het niet meer.. succes met koken!

beautylab.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

6 + 5 =