DO | EEN AVOCADOPLANT KWEKEN? ZO LUKT HET WEL!

Iedereen die het wel eens geprobeerd heeft, zal beamen dat het niet gemakkelijk is: een avocadopit laten ontkiemen. Het tegendeel is waar, het is namelijk doodeenvoudig. Als je tenminste weet hoe je te werk moet gaan. Vergeet daarom alles wat je al wist en neem één ding van me aan: houd op met die satéprikkers. Met onderstaand stappenplan lukt het jou om binnen twee maanden een volwaardige plant te kweken.

Stap 1: eet een avocado.

Om een avocadoplant te kweken heb je natuurlijk een avocadopit nodig, bij voorkeur een biologische. Dit is niet noodzakelijk, maar vergroot wel de kans van slagen. Belangrijker is echter dat de pit ongeschonden uit de vrucht komt, dus snijd de avocado voorzichtig open. Voorkom dat de pit beschadigd raakt.

Stap 2: lekker badderen

Daar is dan je avocadopit, maar wat nu? Spoel de avocadopit goed af onder lauwwarm water. Zorg er voor dat je al het vruchtvlees verwijderd, anders bestaat de kans dat het rotten. Dat wil je niet. Dompel de pit vervolgens in een glas met lauwwarm water. Daarin laat je ‘m vierentwintig uur lekker badderen, zodat de pit zich vol kan zuigen met water.

Stap 3: een warm jasje

Terwijl mister avocado lekker ligt te badderen is, ga jij naar de supermarkt. Daar haal je de volgende benodigdheden: koffiefilters, boterhamzakjes en een 1,5 liter fles water. De satéprikkers kun je gerust voorbij lopen, die heb je niet nodig. Voordat je de avocadopit uit bad haalt, tref je de nodige voorbereidingen. Neem een koffiefilter en maak deze vochtig (niet drijfnat). Plaats de avocadopit in het filter en vouw deze dicht. Zorg er voor dat de pit goed ingepakt zit, avocado’s houden immers niet van kou. Plaats de ingepakte avocadopit vervolgens in een boterhamzakje. Knoop het zakje dicht, maar zorg dat er voldoende lucht in zit. Daarna plaats je het boterhamzakje op een warme plek: in de buurt van de radiator, in een kleine kas of neem hem mee op vakantie. Als het maar warm is.


De benodigdheden

Stap 4: een liefdevolle verzorging

Je hebt nu de ideale omstandigheden gecreëerd voor het ontkiemen van de avocadopit; een soort mini-ecosysteem. Door de warmte zal het vocht uit het filter verdampen en gaan condenseren. Dat hoort er allemaal bij, maar zorg er wel voor dat het filter altijd vochtig blijft. Controleer dit bij voorkeur om de dag en bevochtig het filter opnieuw wanneer het teveel uitdroogt. Wanneer je het filter regelmatig bevochtigd zul je zien dat de pit al na één tot anderhalve week open barst. Dat gaat de goede kant op, de avocado gaat nu wortel schieten!

Stap 5: pootjebaden

Terwijl de avocado wortel schiet, drink jij de fles water leeg. Als de fles leeg is, knip je de flessenhals van de fles en hang je deze op zijn kop in een glas water. Ik hoor je nu denken: maar dat is heel lelijk. Dat klopt! Daarom heeft Sprout prachtige schoteltjes ontworpen voor het kweken van jouw avocadopitten (inclusief handleiding). En jij hebt geluk, want ik geef er één weg. Maar daarover later meer.

Wanneer de wortel van de avocadopit twee tot drie centimeters lang is, wordt het tijd om de pit uit het filter te halen. Plaats de pit in de flessenhals, met de wortel in het water. Nu is het tijd om te groeien! Om de groei te bevorderen plaats je de pit (met glas) op een lichte plek, bij voorkeur in de vensterbank. Zorg er voor dat de wortel niet droog komt te staan.


Het plantje begint te groeien!

Stap 6: een groene oase

Na circa vier tot vijf weken begint het plantje echt te groeien, vanaf nu gaat het hard. Enkele weken later ontvouwen zich namelijk al de eerste bladeren en na krap twee maanden heb je zowaar een avocadoplantje. Je kunt het plantje in het water laten staan, maar als je daadwerkelijk avocado’s wil gaan kweken doe je er goed aan het plantje te gaan potten. Kies een pot met voldoende maat, zodat de plant ruimte heeft om te groeien. Nu kan het lange wachten écht beginnen. Het duurt namelijk 7-10 jaar voordat de avocadoplant vruchten krijgt. Tot die tijd geniet jij gewoon lekker van de groene oase in huis.

Wil jij ook zo’n leuk schoteltje van Sprout om je eigen avocadoplant te kweken? Volg mij dan op Instagram, tag een vriend en laat weten waarom jij wil winnen! De winnaar wordt 18 april bekend gemaakt.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

9 + 17 =