DO | DROOGBLOEMEN

He-le-maal van nu; droogbloemen! Nou ja van nu, ze waren vroeger al super hip. Er stond vast een bosje droogbloemen bij jouw oma op het dressoir. Maar nu mogen ze dus ook weer .. en hoe!?

Je ziet deze droge beauty’s op verschillende manieren terugkomen. Bijvoorbeeld als een grote bos in een vaas, en dan allerlei soorten bij elkaar. Het leuke van zo’n grote bos bloemen is dat je direct een eyecatcher neerzet in je huis. Ook is het leuk om wat kleine (verschillende) vaasjes bij elkaar te zetten en hier wat losse gedroogde bloemen in de steken. Zorg ervoor dat je verschillende hoogtes neerzet, zo houd je het lekker speels. Naast de bloementrend zie je ook veel grassen. Waaronder de palmgras, dat was hét hippe gras onder de Instagrammers! Deze prachtige grote pluimen staan in elke interieur en het maakt niet uit waar je ze neerzet.

Ook via Bloomon kun je wat mooist bestellen. Namelijk een houder met diverse droogbloemen, de flowergram! Je steekt zelf de bloemen in het houdertje, net zo lang tot je de mooiste compositie hebt neergezet. Deze bloemen gaan super lang mee, en kunnen neergezet worden op bijna elke plek. Let erop dat je ze niet op de badkamer of een andere vochtige plek neerzet, dat vinden de bloemen niet zo fijn. Ik had zelf ook zo’n flowergram gekocht en was er verliefd op. Sowieso ben ik al gek op bloemen of ze nu droog zijn of niet. Maar nu ik me een beetje in deze trend ben gaan verdiepen dacht ik .. ik moet dat zelf ook kunnen. Ik begon met een paar simpele takjes die ik uit liet drogen in de vaas. En voilà, het resultaat een mooie gedroogde bos die heel lang goed blijft! De volgende stap werd serieuzer. Namelijk het drogen van echte bloemen! Ik kreeg onlangs met moederdag een prachtige bos met bloemen, ik dacht hier mee moet ik aan de slag. Wat wel een beetje jammer is, is dat je de bloemen dus niet heel lang kunt laten staan. Want zodra ze iets minder mooi worden of slap gaan hangen ben je eigenlijk al te laat. Het mooist is om de bloemen ‘vers’ te laten drogen. Zo behoud je de kleur goed en de vorm tot zover kan het beste.

Ik had op internet gelezen welke soort bloemen je kunt drogen. Dit zijn bloemen met een houtachtige steel. Denk aan een zonnebloem, fluitenkruid, strobloemen, de anjer, rozen of de craspedia. Ook verschillende grassoorten kun je heel goed laten drogen.

Ik heb onder andere de volgende bloemen gebruikt ;

Celosia (roze ‘hersenen”bloem)

Anjer

Distel

Aster (paarse bloemetjes)

Craspedia (geel bolletje)

Limonium sinuatum of wel de statice (roze bloemen)

Hoe ben ik te werk gegaan:

Allereerst heb ik de stelen droog gemaakt, deze kwamen tenslotte uit de vaas. Vervolgens heb ik de (vieze) blaadjes verwijderd. Bij de te lange bloemen knipte ik een stuk van de steel. Houd hem wel zo lang mogelijk, korter maken kan altijd nog na het drogen. Wanneer je de bloemen klaar hebt, knip je een aantal touwtjes. Gewoon touw is prima. Je knoopt het touw om het steeltje, zorg ervoor dat hij goed vast zit. Doe dit met alle bloemen. Het is goed om van te voren een plek te bedenken waar je de bloemen gaat drogen. Ze moeten op een niet vochtige plek hangen. Denk hierbij aan een zolder of kelder. Ik moet eerlijk zeggen dat bij mij de kelder geen goede optie was. 1,5 jaar terug had ik bedacht om mijn bruidsboeket te laten drogen .. Helaas kwam er schimmel in de rozen. Dit betekend dat het te vochtig is geweest. De zolder is bij mij te licht, dus heb ik het in de eetkamer opgehangen. Bij de openhaard is het donker en dus een ideale plek voor de bloemen. Ik plakte de touwtjes met bloemen vast aan de bovenkant van de open haard. Na 3 volledige weken waren alle bloemen gedroogd. Sommige waren al eerder klaar. Wanneer de bloem of steel ‘knispert’ dan is hij goed gedroogd. Als je twijfelt, laat ze gewoon nog even hangen. Dit geeft het mooiste resultaat. Zelf heb ik door mijn man een houder laten maken, een look a like van de flowergram! Klein stukje hout, gaten erin boren en netjes afwerken .. super simpel. En dan het leukste, de opstelling. Speel met hoogte en zet de langste bloemen achteraan. Eigenlijk maakt het niet zo heel veel uit, maar een beetje balans is wel mooi ;-)!

En ben jij ook (al) fan van droogbloemen? Heel veel succes met het maken van jouw eigen droogbloemen!

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als INSPIRE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

vijf × 5 =