DO | De grote lente schoonmaak

DO | De grote lente schoonmaak

3x hoera, want de lente is begonnen! Eindelijk is die donkere winterperiode voorbij. Traditiegetrouw weer tijd voor de grote lente schoonmaak! Maar waarom doen we dat nou massaal? Het schijnt super gezond te zijn. Met dat de lente komt, zijn we allemaal weer meer buiten en genieten we van de frisse lucht. Gevolg is dat we binnen ook meer behoefte krijgen aan frisse lucht. We willen dus alle stof en huismijt verbannen, zodat het binnen net zo fris is als buiten. Daarnaast zorgt een opgeruimd huis, voor rust in je hoofd. Het schijnt dat alle troepjes en prulletjes voor stress zorgen. In de lente lijkt iedereen wat vrolijker toch? Dat we allemaal wat vrolijker zijn, zorgt ervoor dat we er vaker voor kiezen om stress verhogende factoren te vermijden. En vandaar dat we dus op gaan ruimen. En nog een reden waarom we allemaal aan de schoonmaak gaan is dat we tijdens het schoonmaken het geluksstofje, endorfine aanmaken. Schoonmaken kan lichamelijk best inspannend zijn en door deze work-out maak je dit gelukshormoon aan. Dit gelukshormoon zorgt er dan weer voor dat het stresshormoon, cortisol, verlaagt. Na een fanatieke schoonmaak beurt ben jij dus helemaal zen, vrolijk en je hoeft niet meer naar de sportschool! Heb ik je al overtuigd om ook aan de gang te gaan met de stofdoek? Lees je dan verder? Ik geef je de beste tips hoe jij de lente schoonmaak tot een succes maakt

– Maak een plan en reserveer er tijd voor
Wat ga je doen? Het werkt het efficiƫntst als je weet wat je gaat doen. Vergeet niet om ook een lijstje te maken voor je partner! Of nodig een bff uit om samen mee te knallen. Samen werken is namelijk veel efficiƫnter en gezelliger. Want hoe goed een schoon huis dan ook voor je is, het is en blijft een rot klus toch? Dan kun je er maar beter het beste er van maken.

– Gun jezelf pauze!
Zeer belangrijk. Verdeel de taken in behapbare periodes en wees in je pauze super trots op jezelf over hoeveel je al gedaan hebt. You go girl! (Of men natuurlijk..)

– Wees niet bang om dingen weg te gooien.
Heb je echt 30 borden nodig, dat jasje dat al een half jaar ongedragen in je kast hangt of dat fotolijstje dat je als cadeautje gekregen hebt? Gooi het toch weg. Het zijn allemaal onnodige spullen die ruimte in je huis en dus in je hoofd innemen. Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Kijk eens wat een ruimte je over hebt! (En ik zeg natuurlijk niet dat dat weer een heel goed excuus is om te gaan shoppen. Ik zou niet durven..) En alles wat je niet wilt weggooien, maar wel wilt bewaren kun je bewaren in grote opbergbakken. Deze zijn voor fijne prijsjes te koop bij de Hema of Xenos. In deze grote opbergboxen blijft alles schoon en neemt het minder ruimte in beslag. Stapelen maar!

– Ruim je kleding kast op
Al je dikke truien, thermo-ondergoed en warme sokken ga je toch niet meer gebruiken het komende half jaar. Gooi alles even in de wasmachine en ruim daarna alles op in opbergboxen. Hierin is het luchtdicht afgesloten, waardoor er ook geen vieze beestjes in kunnen gaan zitten. Dan kun je het met een gerust hart op zolder of in de berging zetten. Dan staat het niet in de weg en je kunt het in de herfst weer tevoorschijn halen.

– Was je dekens, kussens, gordijnen en fris je matras op
Lekker alles weer fris! Doe jij dat wel eens? Ik eigenlijk nooit. Ik ben altijd bang dat het te klein weer uit de wasmachine komt, maar een goed alternatief is om het eens lekker buiten uit te hangen! Je kunt het gerust de hele dag buiten laten. Ook dan verdwijnen nare geurtjes prima en is het weer lekker fris!

– Haal alle kasten en schilderijen van de muur
Echt geloof me, dit zijn de plekken waar stof zich verzameld in de winter. Schuif alles eens lekker aan de kant, haal alles van de muur en ga met die stofdoek aan de slag!

– Reinig alle huishoudelijke apparaten
Dit zijn altijd van die rotklusjes, ze kosten namelijk zoveel tijd. Maar, het is de lente schoonmaak, dus als dit het moment niet is komt het nooit.. Ontkalk je waterkoker en je koffiezetapparaat, ontdooi je diepvries en maak die koelkast schoon. En hoe lekker is het als je het dan gedaan hebt? Be proud on yourself!

-Was je ramen
Laatst schrok ik me rot. Wat zagen mijn ramen eruit! Als de zon op je ramen schijnt zie je alles. Hoog tijd dus om daar mee aan de slag te gaan.

– Houd het opgeruimd en schoon
Het is natuurlijk de kunst om het zo te houden. Is dat een uitdaging? Neem dan elke dag 15 minuten waarin je iets in huis doet. Als je dat elke dag doet blijft huis zo heerlijk fris! En je hoofd dus ook.

Dan rest mij nu niets meer dan jullie heel veel succes te wensen! Laatst kwam ik op facebook de volgende quote tegen: Je hebt of een opgeruimd huis of een sociaal leven. Ik moest er hard om lachen. Het kan natuurlijk prima allebei als je even een dagje hard knalt! En dan daarna heerlijk in de zon. Dat heb je wel verdiend. Zet hem op!

Liefs. X Annemarieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

negentien − 13 =