DO | AVOCADOPLANTJE KWEKEN

DO | AVOCADOPLANTJE KWEKEN

Hier is ‘ie dan! Mijn allereerste stukje als gastblogger bij Tintje Lichter. Ik vind het stiekem een beetje spannend maar ik kan niet wachten om dit stukje met jullie te delen.

Vandaag ga ik ga jullie meenemen in de plantenwereld, en je hoeft helemaal geen groene vingers te hebben voor deze leuke ‘DO’! Jullie kennen deze vrucht vast wel, de avocado. Een groen, peervorming vruchtje boordevol vitamine’s. Maar wist je dat je hele leuke plant kan kweken uit een avocadopit? Ik laat je zien hoe!

Goed, we gaan aan de slag. Je neemt een rijpe avocado, liefst biologisch (zodat de pit niet bespoten is). Zorg ervoor dat je de pit voorzichtig verwijderd met een scherp mes. Draai de twee helften van de avocado tegen elkaar in om er voor te zorgen dat de pit los komt. Gooi het vruchtvlees niet weg, maar maak er een heerlijke dip van of gooi het door je sapje. Hartstikke gezond!

Als je de pit los hebt gekregen is het belangrijk om deze voorzichtig schoon te maken, zonder dat je de bruine schil aantast. Mocht dit wel gebeuren, dan kan het zijn dat je avocadoplantje niet gaat groeien. Pak 4 sateprikkers of tandenstokers en prik deze, voorzichtig, aan weerszijden van de avocado tot een diepte van ongeveer 0,5 cm. Door deze stokjes te gebruiken kan je pit straks laten rusten in het water waardoor deze nooit geheel in het water valt.

image

Neem een glas wat groot genoeg is voor je avocado en vul deze met lauwwarm water. Zorg ervoor dat je glas niet te groot is, want de avocado moet wel blijven drijven! De tandenstokers moeten op de rand van je glas rusten en de ronde kant van de avocado moet in het water blijven. De puntige kant van de vrucht wijst omhoog.  Zet het glas water op een lichte, zonnige plek waardoor het groeiproces zich zal versnellen. Ververs het glas met water eens per week en je zal zien, na een paar weken geduld zal de eerste wortel al gaan groeien!

tuinen.nl

Als je avocadopit een wortel heeft aan de onder- en bovenkant, kan je de vrucht gaan planten. Neem een potje wat groot genoeg is om je boompje te laten groeien en gebruik potgrond speciaal voor stek/jonge plantjes. In deze grond zitten vitamine’s en mineralen voor jonge plantjes. Dit zal de groei van je avocadoplant bevorderen.

Ik ben zelf vorige week begonnen met mijn avocadopit, zie 2e foto. Op dit moment krijgt mijn pit al een kleine wortel, leuk! Het idee dat hier straks zo’n prachtige plant uit zal groeien maakt mij blij. Ook is het proces erg leuk om mee te maken, je ziet in stapjes hoe de pit gaat groeien. Mocht je avocadopit niet gaan groeien, niet getreurd. Niet iedere pit zal uitkomen maar het is zeker de moeite waard om het dan nogmaals te proberen. Veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

twintig − negen =