DO | 5 TIPS VOOR EEN DUURZAAM HUIS

DO | 5 TIPS VOOR EEN DUURZAAM HUIS

Als kind riep ik als de kraan onnodig lang open stond ‘dat is slecht voor de zeehondjes!’, maar dat kleine milieuactivistje verloor ik een beetje uit het oog. De afgelopen maanden heb ik de milieuactivist in mezelf gelukkig weer teruggevonden en ga ik los op mijn Instagram feed. Dus ja, als je eenmaal je laatste gastblog gaat schrijven voor Tintje Lichter, dan moet die natuurlijk over je hervonden passie duurzaamheid gaan. Maar dan wel in een Tintje Lichter-jasje natuurlijk: duurzaamheid in huis. Ik geef je 5 tips!

KOOP BEWUST

Als je iets koopt, gooi je het op een gegeven moment ook weg. Maar het stomme is: weg is niet weg. Het belandt op een vuilnisbult of wordt verbrand. Daarom probeer ik bewuster dingen te kopen. Heb ik dit echt nodig? En hoe is de kwaliteit? Het klinkt een beetje als een spelbreker, want zo is shoppen toch niet meer leuk? Juist wel! Het wordt een uitdaging om de perfecte spullen bij elkaar te zoeken. En omdat je minder koopt, blijft er ook meer geld over voor duurdere (en vaak ook kwalitatievere) items. Win-win, toch?

RE-USE OF RECYCLE

Toen we verhuisden naar ons nieuwe huis, had ik de neiging om alles te vervangen voor nieuwe meubels. Maar eigenlijk is dat helemaal niet nodig. Zo is bijvoorbeeld ons oude tv-meubel nu op een andere plek gekomen en hebben we zelfs de kattenbak erin verwerkt. Je kunt natuurlijk een meubel een nieuw kleurtje geven, een stoel of bank opnieuw laten bekleden of van sloophout een heel nieuw meubel bouwen. Is het toch niets meer voor jou? Verkoop het dan! Dan kun je iemand anders er blij mee maken en heb jij weer een fijn zakcentje.

SHOP VINTAGE

Of het nou een oude dekenkist is of een verweerde messing kandelaar: vintage geeft een huis karakter. En het is ook nog eens superduurzaam. Voor het milieu én je portemonnee. Vintage shoppen (zonder dat je je scheel betaalt) is een kunst en een kwestie van een hoop geduld. Karst vertelt je in dit blog hoe je een thrifting held wordt.

DUURZAAM POETSEN

Kies voor duurzame schoonmaakmiddelen. Schoonmaakazijn kun je bijvoorbeeld voor bijna alles gebruiken. Huishoudtip van tante Sanne: pak je kraan in met keukenpapier en giet er schoonmaakazijn overheen. Laat het een nachtje zitten en de volgende dag veeg je alle kalk er zo af. Maar ook voor allesreiniger zijn er tegenwoordig veel duurzame varianten, bijvoorbeeld van Method of Seepje.

KLEINE AANPASSINGEN

Een kleine laatste tip die jullie waarschijnlijk allemaal al in de praktijk doen: pas je huis aan met kleine dingen. Je hebt namelijk niet veel nodig om een andere sfeer te creëren. Geef de muur eens een ander kleurtje, schuif met je meubels, wissel met kunst en voeg eyecatchers toe aan je huis. Probeer creatief te zijn! Voor je het weet heb je een heel nieuw huis.

Zo, dat waren dan mijn tips. Hopelijk heb je er wat aan en ga je op een andere manier naar je interieur kijken! Mocht je benieuwd zijn naar mijn duurzame avonturen, dan zou ik het superleuk vinden als je me op Instagram volgt. 🙂

Liefs, Sanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

een × vijf =