5 tips om je kleine tuin groots te laten zijn.

De afgelopen tijd hebben we al van tijd tot tijd kunnen proeven van de Lente en zodra het zonnetje zich van haar goede kant laat zien, gaan we massaal aan de slag met onze tuin. Of het nu het ‘zomer-klaar-maken’ van de tuin is of een grote tuinverbouwing, we kunnen niet wachten om aan de slag te gaan. Nu dit weekend de klok ook nog naar de zomertijd gaat, kan het tuinseizoen wat mij betreft echt geopend worden.

Helaas zijn we niet allemaal de eigenaar van een enorm landgoed, de meeste zullen het (net als ikzelf) moeten doen met een bescheiden Stadstuin. Aan het formaat van je tuin kun je helaas niet veel veranderen, maar je kunt wel net doen alsof je tuin groter is. Je kunt de beperkte vierkante meters die je tot je beschikking hebt wel optimaal benutten en vooral ook groter laten lijken.

 Ik geef je hieronder 5 tips die je helpen om ruimte te creëren in je kleine tuin.

1. Speel met zichtbare lijnen
Om meer ruimte te creëren in je tuin is het goed om te zorgen voor ‘zichtbare lijnen’ in je tuin. Denk bijvoorbeeld aan de planken van de schutting. Als je een schutting met liggende planken in je tuin plaats, maakt dit je tuin optisch langer of breder. Dit gebeurd ook wanneer je de tegels in de tuin in de lengte legt (natuurlijk werkt dit niet met vierkanten tegels).  Door met deze ‘lijnen’ te spelen, kun je je tuin langer of juist breder laten lijken.

2. Ga de hoogte in (of daal juist af)
Je kleine tuin groter laten lijken kan ook door hoogteverschillen. Leg je terras eens wat hoger dan de rest van de tuin. Je hoeft hier echt niet te denken aan enorme hoogteverschillen, maar 10 of 15 cm werkt al. Een verlaging in je tuin werkt eigenlijk op dezelfde manier. Je kunt gewoon even kijken wat het best bij jouw tuin past, een verlaging of een verhoging.  Door te spelen met hoogteverschillen, breng je ook meteen een beetje extra spanning in het ontwerp van je tuin.

3. Ton-sur-ton
Om je kleine tuin groter te laten lijken, is het belangrijk om rust te creëren. Wil je er voor zorgen dat je tuin optisch groter oogt, dan helpt het als je het kleurenpallet in de tuin rustig houdt. Kies bijvoorbeeld voor een aantal basiskleuren en vul dit aan met 1 of 2 accentkleuren. Van deze accentkleuren kun je dan wel verschillende tinten gebruiken. Hierdoor ontstaat er eenheid en balans.
Voer dit ook door in de beplanting, dus kies voor bloeiende planten in verschillende tinten van deze accentkleuren, in plaats van planten in heel veel verschillende kleuren.   

Durf groots te denken!

4. Groots denken
Je tuin groter laten lijken doe je niet alleen door het gebruik van een rustig  kleurenpallet. Wanneer je heel veel kleine plantjes in je tuin plaatst, zorgt niet alleen voor onrust, dit maakt je tuin soms ook rommelig. Durf te kiezen voor planten met grote bladeren, deze stralen rust uit en dat zorgt er weer voor dat je tuin groter lijkt. Ook mag je in een kleine tuin best kiezen voor een (grote) opvallende eyecatcher, wees niet bang voor een groot gebaar! Juist door te kiezen voor een grote blikvanger in een verder rustig ingerichte tuin, creëer je rust. Door een statement te maken, geef je je tuin ook een eigen gezicht.

Kiekeboe

5. Kiekeboe
Wanneer je de tuin zo inricht dat je niet in een keer de hele tuin overziet, geef je ook de Illusie dat je tuin groter is dan hij daadwerkelijk is. Door delen van je tuin een beetje aan het zicht te onttrekken geef je het idee dat je tuin groter is. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door het plaatsen van hagen of trellis, die deels begroeit zijn. Als je deze dwars op de lengte richting van je tuin zet, creëer je eigenlijk een soort van hoekjes. Dit effect werkt het beste als je wel een beetje kunt zien wat er achter de haag of de trellis zit. Kies dus niet voor een dichtbegroeide haag, maar juist voor een haag met wat openheid. Door deze oplossing kun je een tuin niet in 1 blik overzien en dit geeft een ruimtelijk effect. Klinkt misschien niet direct logisch. Je zou misschien juist verwachten dat het in het voordeel werkt als de hele lengte (of breedte) van een tuin kun overzien. Maar juist als je iets aan de verbeelding overlaat geef je een tuin ruimtelijkheid.

Met deze 5 tips moet het zeker lukken om van je bescheiden tuin iets groots te maken, dus nu maar hopen op weer zo’n fijne lange zomer, zodat je er optimaal van kunt genieten. O en laten we ook even eerlijk zijn, met een bescheiden tuin ben je lekker snel klaar met het onderhoud en kun je optimaal genieten van het mooie weer.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

drie × vier =