DO | BRENG DE LENTE MAAR IN HUIS

GM!! Laat ik deze zondag met vrolijke lentebloeiers beginnen.. Iedereen een fijne kerst gehad? Ik ben zo aan het werk.. Fijne dag allemaal!! #lente#plantlove #mypicture #nikon #whiteliving #freshflowers #interiør #interieurstyling #instamorning#whiteliving #inspiration#minimalism

Breng de lente maar in huis

Het is januari nou en!? Bloembollen kunnen altijd.. Met bloembollen kun je eindeloos stylen en breng je het gezellige sfeertje die lente heet in jouw huis. Nu is het zo dat het een warme winter is geweest de afgelopen tijd en dat ik zelfs op Facebook foto’s voorbij zag komen van bloeiende bloemetjes buiten!! Maar hoe en waar zetten we deze vrolijke en kleurrijke bolletjes neer? En welke bloembollen zijn er allemaal .. hierbij een selectie.

De hyacint

De hyacint (Hyacinthus orientalis) is een bolgewas uit de aspergefamilie. De plant is afkomstig uit het oostelijke Middellandse Zeegebied (Midden-Turkije tot Libanon). De soort bloeit in Nederland buiten van maart tot mei. Een enkel bloempje wordt een nagel genoemd. De bol heeft een doorsnede van 3–7 cm. De langwerpige bladeren zijn 15–35 cm lang en 1–3 cm breed. Ze groeien vanuit een bladrozet aan de voet van de plant. De centrale stengel draagt twee tot vijftig geurende bloemen en wordt 20–45 cm hoog.  Er zijn meer dan tweeduizend cultivars ontwikkeld. De kleuren variëren: wit, blauw, geel, roze, rood en paars. De hyacint wordt veel op water in de huiskamer in bloei getrokken. Ook wordt de hyacint wel als snijbloem gebruikt.

Zet de bolletjes in papieren zakjes, bindt ze vast met een touw en zet er zo een aantal bij elkaar. Zo creëer je een speels geheel. Je kunt ze ook in verschillende potjes zetten, of verzamel meer bolletjes in 1 grote schaal.

De narcis

Narcis (Latijnse naam Narcissus) is een geslacht van bolgewassen uit de narcisfamilie Amaryllidaceae. Deze naam is afkomstig uit de Griekse mythologie. Narcissen zijn voorjaarsbollen en hebben een koude rustperiode nodig. Je plant ze in het najaar, september/ december. Ze komen dan, naar gelang de weersomstandigheden uit in het voorjaar, maart-april. Je vindt Narcissen in vele verschillende soorten, in maar liefst 12 categorieën. Met witte of gevlekte, dubbelbloemige bloemen, met grote gele trompetten of met trosjes van gele of witte bloemetjes. De bekendste zijn de trompetnarcis, de groot-kronige Narcis en de kort-kranige Narcis. Qua verzorging staan narcissen graag op een lichte standplaats. Op een zonnige plek zullen ze eerder gaan bloeien dan op een plek met veel schaduw. Geef ze regelmatig water.

Ze staan erg mooi in een glazen vaas, door verschillende soorten te kiezen zoals bollen en de narcis op steel krijg 1 grote lente eyecatcher !!

De blauwe druif (maar dan de witte variant)

Blauwe druifjes (Muscari botryoides) is een plant uit de aspergefamilie of hyacintenfamilie. De bloempjes staan dicht op elkaar, en zijn bijna kogelvormig. De bloemen zijn blauw met een witte rand of zijn helemaal wit. De blauwe druifjes komen oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied en uit Klein-Azië. Deze plant is vooral in de warmere gedeeltes van Midden-Europa verwilderd geraakt en groeit nu tussen de boomgaarden en wijngaarden. De plant groeit in Nederland vooral in graslanden, en langs duingebieden, maar is ook te vinden in het bos en in het weiland.

Deze lieve plantjes staan net als de hyacint en de narcis ook leuk als een groepje bij elkaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

8 − twee =