INSPIRE | ZO SCOOR JE ORIGINELE SOUVENIRS!

Yes, de vakantie staat weer voor de deur! Dat betekent dat we over een paar weken met z’n allen uitvliegen. Met de caravan naar Frankrijk, een all-inclusive in Griekenland of met het vliegtuig naar de andere kant van de wereld. Waar je ook heen gaat, één ding staat vast: je kan niet naar huis zonder leuke souvenir. Voor jezelf, je moeder of voor de kinderen. Met onderstaande tips vind je de mooiste souvenirs!

Vermijd clichés
Iedereen herkent het wel: de zoektocht naar het perfecte souvenir. De praktijk blijkt vaak weerbarstig. Waar ter wereld je ook gaat, overal wordt je doodgegooid met waardeloze (en vooral nutteloze) prullaria die je op elke straathoek kan kopen. In veel gevallen is het ook nog eens ‘made in China’. Beperk je zoektocht naar leuke souvenirs daarom niet tot de toeristische hotspots, maar zoek ook eens buiten de gebaande paden. Ga op zoek naar creatieve broedplaatsen, lokale (rommel)markten of vintage winkels. De mooiste herinneringen vind je namelijk niet in een random souvenirwinkel, maar in kleine lokale winkeltjes, ver verwijderd van alle ‘tourist traps’. Goed speurwerk begint thuis al; verdiep je dus in je vakantiebestemming. Je hoeft het wiel niet zelf uit te vinden, op internet zijn genoeg tips te vinden over leuke winkeltjes en (rommel)markten. Heb je geen zin in voorbereidingen? Vraag het dan aan locals!

“Zoek ook eens buiten de gebaande paden!”


Het schaaltje kocht ik in The Watershed, een creatieve broedplaats in Kaapstad. Het veertje vond ik diep in het regenwoud van Boquete.

Het leven van alledag
Mijn tweede tip: ga op zoek naar alledaagse gebruiksvoorwerpen. Want hoe vaker je een souvenir in handen hebt, hoe vaker je terugdenkt aan die fijne vakantie. Kies dus voor eenvoudige gebruiksvoorwerpen waar je dagelijks van kan genieten, telkens wanneer je ze gebruikt. Dat kan van alles zijn: een handgeweven sprei uit Marokko, handgemaakte schaaltjes uit Zuid-Afrika of een vintage servies van een Franse rommelmarkt. Naast eenvoudige gebruiksvoorwerpen is het ook leuk om kunst of woonaccessoires mee te nemen. Geef ze een mooi plekje in huis, zodat je elke ochtend weer even terugdenkt aan die mooie reis of vakantie.

Kies voor eerlijk
In mijn zoektocht naar leuke souvenirs heb ik een persoonlijke voorkeur voor handgemaakte producten, eerlijk en puur. Het liefst zie ik ze ter plekke gemaakt worden, dan weet ik namelijk zeker dat ze écht handgemaakt zijn. Bovendien zie je waar je geld uiteindelijk naar toe gaat. Het kopen van eerlijke souvenirs is goed voor de lokale economie, maar helaas worden er – zeker buiten Europa – nog veel souvenirs van bedreigde dier- en plantensoorten gemaakt. Let dus goed op wat je koopt! Bewustwording hiervan is belangrijk om de handel in deze ‘verboden souvenirs’ terug te dringen.

“Geef je ogen de kost.”


Het keramieke walvisvaasje kochten we in een winkeltje aan Haji Lane, Singapore

Geef je ogen de kost
Soms kun je simpelweg geen geschikte souvenir vinden. Dat gebeurt mij ook wel eens. Geef daarom je ogen goed de kost, want ook in de natuur vind je prachtige herinneringen aan je vakantie. Op vrijwel ieder zandstrand zijn bijvoorbeeld prachtige schelpen te vinden. Ook is het leuk om zaden van inheemse bloemen en planten mee te nemen. En voor degene die buiten Europa op vakantie gaan: in veel tropische oorden kun je prachtige veren vinden! In onze woonkamer prijkt nog steeds een fel gekleurd veertje van een toekan, dat ik diep in de regenwouden van Panama heb gevonden. Een simpele, maar tastbare herinnering aan je vakantie. Check wel even de douaneapp voor je in het vliegtuig stapt. Mocht je onverhoopt écht geen leuke souvenir vinden, dan kun je altijd nog de Lonely Planet(s) een mooi plekje in huis geven.

Op welke souvenir ben jij het meest trots? Laat het me weten op instagram (@niels.spierings).

Leave a Reply

tien + 5 =

error: Content is protected !!