INSPIRE | SMART HOME: OOK GESCHIKT VOOR VROUWEN

INSPIRE | SMART HOME: OOK GESCHIKT VOOR VROUWEN

In mijn eerste blog op Tintje Lichter trap ik meteen af met een écht mannenthema: de slimme woning. Een onderwerp waar de meeste vrouwen niet voor warmlopen. Onterecht als je het mij vraagt. In een maatschappij waarin iedereen continu ‘connected’ is, zijn de meeste woningen nog offline. En dat is eigenlijk best gek, want een slimme woning biedt veel voordelen. Ook voor vrouwen.

Om te beginnen heeft een slimme woning – of smart home – een goed stel hersens nodig. Een slimme thermostaat is het hart van elke slimme woning. Deze denkt met je mee, ook wanneer je zelf even wat anders aan je hoofd hebt. Het brein van onze woning is Nest. En Nest regelt alles. Hij volgt ons op de voet en zet de verwarming lager zodra we (beiden) de deur uit lopen. Wanneer we ons weer richting huis begeven, zorgt Nest ervoor dat de verwarming vast een tandje bijschakelt. En dat is handig, zeker met een vriendin die het (bijna) altijd koud heeft.

“Het brein van onze woning is Nest. En Nest regelt alles.”

Nest hangt op een centrale plek in huis, hij is dus nooit ver weg.

Maar Nest kan meer dan alleen de temperatuur regelen. Wanneer ik weer eens vergeet dat er nog een tosti in het tosti-ijzer zit, komt Nest weer om de hoek kijken. Hij vertelt me op rustige toon dat mijn tosti letterlijk en figuurlijk in rook opgaat. Geen paniek. Via mijn smartphone geef ik aan dat ik de situatie onder controle heb. Helaas is de tosti dan niet meer te redden. Leerpuntje.

Een slimme woning is niet alleen warm en veilig, hij is ook goed verlicht. Dat is iets wat ik erg belangrijk vind in huis. Verlichting kan je woonkamer namelijk maken of kraken. Het bepaalt voor een belangrijk deel de sfeer en uitstraling, zeker tijdens de donkere winterdagen. Wij hebben sinds enkele jaren Philips Hue lampen, die eindeloos veel mogelijkheden bieden en eenvoudig aan Nest kunnen worden gekoppeld. Met een keuze uit ongeveer 16 miljoen kleuren kun je ongelimiteerd met licht spelen en heb je de mogelijkheid deze aan te passen aan je stemming en activiteit. Goede verlichting kan een woning transformeren tot een echt thuis. Zelf vind ik het heerlijk om met kleuren te spelen, omdat de basis van ons huis wit is. De combinatie van blauw licht met oranje accenten is toch wel mijn favoriet. Dit klinkt vast heel vreemd, maar het geeft letterlijk en figuurlijk kleur aan onze woonkamer. Bovendien word ik er heel rustig van, want als ik ergens allergisch voor ben is het een overbelichte woonkamer zonder doordacht lichtplan.

“Een slimme woning is niet alleen warm en veilig, hij is ook goed verlicht.”

Ook de Philips Hue lampen zijn aan Nest gekoppeld. Wanneer wij de deur uit lopen, gaat de verlichting vanzelf uit. Komen we thuis, dan brandt er altijd een lamp. Zelfs als we weg zijn, denkt Nest met ons mee. Dan gaat er automatisch een lamp aan en uit. Zo lijkt het net alsof we thuis zijn. Is er brand of een verhoogde concentratie koolstofmonoxide geconstateerd, dan zullen de lampen hierop reageren en begeleidt Nest ons naar buiten.

Ondanks deze slimme oplossingen in huis, verlangen ook wij soms naar een eenvoudige lichtknop om het licht aan en uit te doen. Daarom heeft Philips de dimmer switch ontwikkeld. Een eenvoudige lichtknop waarmee je het licht aan- of uit kan doen, of juist een tintje lichter kan zetten. Je moet ‘m alleen niet kwijt raken.

 

Leave a Reply

twee × drie =

error: Content is protected !!