INSPIRE | Pastoe: Tijdloos Design

Hebben we niet allemaal zo’n wishlist waar dingen op staan die eigenlijk veel te duur zijn om überhaupt ooit aan te schaffen? Als klein meisje droomde ik van een complete flippo map of een etui vol met gelpennen in alle kleuren van de regenboog… Maar kleine meisjes worden groot en hoe groter ik werd, hoe groter (en duurder) mijn wensenlijstje werd.

Sinds ik de kleinste van de draadkruk familie van mijn opa heb geërfd, ben ik verliefd geworden op de rest. En niet alleen de krukken van Pastoe, ook de stoelen – misschien wel juist de stoelen – staan hoog op mijn verlanglijstje. Helaas mag ik nog even sparen voordat de hele familie in mijn huis staat, maar dromen mogen we allemaal, toch?

Gelukkig kon ik mijn dromen kwijt op papier, want vorige week moest ik voor een odracht van de NIA Academie een woonkamer ontwerpen, waar één van de woonwensen was om ‘design meubelen’ toe te voegen. Je begrijpt, ik moest me inhouden om de kamer niet tot ‘Pastoe-Walhalla’ te bombarderen, dus met drie verschillende stoelen en één wandkast was ik best tevreden. Ik moet ook eerlijk bekennen dat ik het interieur zelfs deels heb gebaseerd op de Vision wandkast.

Nu heb ik natuurlijk een achtergrond in kunst -en designgeschiedenis, dus hier nog even een korte les over dit Nederlandse merk. De roots van Pastoe zijn terug te vinden in Utrecht, waar zakenman Frits Loeb meer dan honderd jaar geleden een meubelzaak opende onder de naam: ‘Utrechtsche Machinale Stoel- en Meubelfabriek’ (1913). Ontwerper D. L. Braakman zocht naar goedkope en makkelijk te produceren alternatieven die de zakelijke en decoratieve stijl van de Amsterdamse School en Art Deco representeerden.

Na de Tweede Wereldoorlog veranderde UMS zijn naam in ‘Pas Toe’ en viel de vernieuwende vormgeving bij het grotere publiek in de smaak dankzij de eenvoudige, flexibele en goedkope meubels die overal op toepasbaar waren. Kortom: Pastoe stond voor eenvoud, kwaliteit en tijdloosheid. Na de overname van zoon Cees Braakman kwam het accent steeds meer te liggen op opbergmeubels en groeide het bedrijf uit tot één van de bekendste in Nederland.

Tot op heden is Pastoe één van de meest toonaangevende merken op het gebied van design en bij uitstek één van mijn favorieten! Zo zie je maar dat na meer dan honderd jaar een goed concept als Pastoe toch écht tijdloos kan zijn. Heb jij ook een (Nederlands) designmerk waar je het liefst alles van zou willen hebben?

https://www.pastoe.nl


Leave a Reply

vijftien + 15 =

error: Content is protected !!