INSPIRE | HOE OVERLEEF JE EEN VERBOUWING?

INSPIRE | HOE OVERLEEF JE EEN VERBOUWING?

In deze tijd is het moeilijk om aan een koopwoning te komen. Na ruim 2 jaar zoeken, kwam dit huis op ons pad. Eerlijk gezegd hadden mijn vriend en ik er weinig vertrouwen in want waarschijnlijk zou het weer een teleurstelling zijn. Toch waagde we de gok en dit keer met succes! De volgende dag(!) werden we al door de makelaar gebeld dat we de gelukkig kopers waren. Mijn vriend en ik konden het beiden niet geloven! Toen we een aantal weken later de sleutel in onze handen kregen, wisten we zeker dat we dit grote avontuur mochten gaan beleven. Want dat zou het worden… een uitdaging. Maar hoe ga je dat aanpakken, zo’n grote verbouwing?

Halverwege juli begonnen we met de verbouwing van ons eerste huis. Grote plannen; alles zou vernieuwd en naar onze smaak gemaakt worden. Met goede moed gingen we aan de slag. Gelukkig is mijn vriend een planner, ik daarin tegen niet. Bij mij gebeuren veel dingen op gevoel en daarna zie ik pas hoe het écht verloopt. Vaak pakt dit goed uit, alleen met een groot project zoals dit, is plan van aanpak van belang…

De eerste dagen waren onwijs vermoeiend. Ik voelde mij als een vis op het droge. Klussen is eerlijk gezegd niet écht mijn ding. Na een paar dagen vond ik stukje bij beetje mijn draai. Ik kreeg de smaak te pakken.

Maar hoe zorg je ervoor dat je zo’n grote eerste verbouwing doorkomt? Al die stress, dingen die niet volgens de planning verlopen en dan krijg je ook nog eens te maken met de bouwvak…

Laat elkaar in waarde.

Tijdens een verbouwing zul je merken dat de vermoeidheid en de bijhorende irritaties oplopen en dan is het verstandig dat je elkaar de ruimte geeft. Dit deed ik door af en toe niet naar de bouw te gaan. Wij hadden het geluk dat we twee maandjes konden overlappen met ons huurhuisje, waardoor ik even uit de troep kon stappen. Zo kon mijn vriend zijn gang in het huis gaan, kon ik de nodige wasjes draaien, boodschappen doen en af en toe even lekker tijd voor mijzelf nemen. Want dat is ook heel erg belangrijk, ontspanning!

Mijn tweede tip voor ‘hoe-overleef-ik-mijn-verbouwing’ is: Neem tijd voor jezelf en voor elkaar. Af en toe een dagje vrij nemen, mag best.

In het begin gun je dat jezelf niet, want in het hoofd heb je het idee dat er nog zoveel moet gebeuren. En dat is ook zo, maar zolang je geen rust kunt nemen, zal het alleen nog maar drukker in je hoofd worden. Continu met de verbouwing bezig zijn, is niet gezond. So take some time off!

‘Af en toe een dagje vrij nemen, mag best.’

En als laatste is het handig als je elkaar goed aan voelt. Mijn vriend kan snel enthousiast worden, waardoor hij te hard van stapel loopt. Dan is het mijn taak om op tijd op de rem te trappen. Er zullen irritaties op je pad komen, laat dit voor wat het is. Probeer hier over te praten als je thuis op de bank zit met een glas rode wijn en wat toastjes met een Frans kaasje.

 

Aangezien ik in het begin mij helemaal niet thuis voelde in het bouwvakkers-wereldje, heb ik er toch voor gezorgd dat het meeste vlekkeloos verliep. Natuurlijk zijn er op bouwkundig- en relatiegebied dingen die niet volgens plan verlopen. Het is dan juist de kunst om even een stapje terug te doen en het vanaf een ander perspectief te bekijken. De 3R’s hebben mij in deze periode flink geholpen; rust, regelmaat en reinheid. En nog steeds want we zijn nu ruim twee maanden verder en zitten nog steeds midden in de verbouwing. Het leuke deel voor mij is nog niet begonnen. Ik moet mij nog even gedeisd houden als het om het de inrichting gaat. Godzijdank hebben mijn vriend en ik redelijk dezelfde smaak, dus dat moet goed komen!

Ik houd jullie op de hoogte van ons grote avontuur en kom hopelijk snel met (eind) resultaten!

Liefs,

Marloes 

@byloez

Leave a Reply

elf − 3 =

error: Content is protected !!