INSPIRE | GOED VERLICHT MET EEN LICHTPLAN

INSPIRE | GOED VERLICHT MET EEN LICHTPLAN

Nu het standaard om vijf uur al helemaal donker is buiten maken we het in huis graag extra sfeervol met warme vachtjes, kleedjes en kaarsjes. De koude, donkere winterdagen zijn perfect om met een zacht plaid, warme kop thee en de kaarsjes aan op de bank te kruipen. Natuurlijk kun je gezellig de kaarsjes aansteken voor meer licht in huis, maar soms is goede verlichting ook gewenst. Bijvoorbeeld om te werken of gewoon omdat je het niet fijn vind om de hele avond in het donker te zitten. Een goed lichtplan kan daarbij helpen.

Een aantal mooie lampen ophangen en sfeerverlichting plaatsen lijkt niet moeilijk, maar het kan soms nog best lastig zijn om de juiste verlichting voor de juiste plek in huis te vinden. Veel mensen hebben bijvoorbeeld of juist goed werklicht, maar weer te weinig sfeerverlichting. Of weer heel veel sfeerverlichting, maar ontbreekt het aan goede basisverlichting. Om te zorgen dat je voor iedere situatie de juiste verlichting in huis hebt kan het handig zijn om een lichtplan te maken.

cotemaison.fr
Basis- en functionele verlichting

Begin met het maken van een plattegrond van de ruimte of hele huis, afhankelijk waarvoor je een lichtplan wil maken. Waarschijnlijk weet je de indeling van je ruimtes al en staan de meubels al op een vaste plek. Zo niet, dan kun je bij deze stap nog alle kanten op. Geef op de plattegrond eerst de basisverlichting aan binnen iedere ruimte, dit is de verlichting die zorgt dat een ruimte voldoende licht heeft. Houd daarbij rekening met lichtinval van de ramen en zorg voor voldoende licht zonder schaduw. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de standaard inbouwspots; direct voldoende licht en gemakkelijk dimbaar te maken. Maar je kunt er ook voor kiezen om het net iets spannender aan te pakken en een rails met spotjes aan het plafond te hangen zoals op het voorbeeld hieronder.

roliesdubois.com

Nadat je de basisverlichting hebt ingetekend in je lichtplan kun je de functionele verlichting toevoegen. Niet geheel onbelangrijk omdat dit vaak per persoon in huis verschillend is. Denk bijvoorbeeld aan extra verlichting boven je werkblad in de keuken, een leeslamp in je slaapkamer of bureaulamp voor je werkkamer.

stylecaster.com
Accentverlichting

Wanneer je de basis- en functionele verlichting een plek in je lichtplan hebt gegeven volgt de accentverlichting. Vroeger werd dit vooral gebruikt om bijvoorbeeld een schilderij of kunstwerk uit te lichten, maar tegenwoordig wordt het op veel verschillende manieren toegepast. Voor de trap, in de kast, achter de badkamerspiegel of om een hele muur uit te lichten. Heb je bijvoorbeeld een mooie vakkenkast in de woonkamer staan, dan is het super leuk om in de kast verlichting te plaatsen en je mooie collectie verzamelingen extra aandacht te geven. Maar denk bijvoorbeeld ook eens aan het verlichten van je trapleuning. Weer eens iets anders dan verlichting onder de treden.

kabaz.nl
hometalk.com
Sfeerverlichting

En tot slot voor velen toch wel de meest belangrijke verlichting in huis: de sfeerverlichting. Zoals de naam al aangeeft, zorgt sfeerverlichting voor een bepaalde sfeer. Daarmee wordt niet de mate van het licht bedoelt, maar het ontwerp van de lamp. Deze is uiteraard zeer bepalend voor de ruimte. Bij sfeerverlichting gaat het vooral om de details. Zie het als een accessoire voor je inrichting en kies voor een bijzondere vorm, opvallende kleur of echte eyecatcher.

karwei.nl
@zusinterieur

Veel plezier met het maken van je eigen lichtplan.

Liefs, Chantal

 

Leave a Reply

6 + 14 =

error: Content is protected !!