INSPIRE | Gespot: 3 trends van de Dutch Design Week

INSPIRE | Gespot: 3 trends van de Dutch Design Week

Afgelopen week was het weer Dutch Design Week in Eindhoven en dat is voor mij altijd een groot feest!
De Dutch Design Week is het grootste designevent van Noord-Europa en bracht dit jaar meer dan 350.000 mensen naar Eindhoven. Dutch Design Week kun je eigenlijk zien als het laboratorium van de toekomst. Je kunt hier nieuwe technologische innovatie spotten, maar ook ideeën voor de vernieuwing van ambachten en materialen op doen. 2.600 (inter)nationale ontwerpers presenteerden hun werk verspreid over de stad. Oude fabrieksterreinen, oud bankgebouwen, leegstaande winkelpanden, galerieën, allerlei bijzondere plekken worden ook gebruikt voor exposities, lezingen, seminars en bijzondere installaties. Ik ben de afgelopen week als een ware toerist in mijn eigen stad op pad gegaan. Nog niet eerder zag ik zoveel van de Dutch Design Week. Iedere dag ben ik even de stad in gegaan om 1 of meerdere presentaties te zien.

In deze blog heb ik 3 opvallende trends die ik spotte tijdens de Dutch Design Week op een rijtje gezet.

1. Techniek vs. Zachte materialen
Ontwerpers zijn op dit moment meer dan ooit bezig met Artificial Intelligence (AI), Robots, big data, Internet of Things (IOT) en Algoritmes. Wat betekent het voor ons als alles in ons leven ‘connected’ is? Hoe ziet ons leven eruit als we allemaal in een Smart Home wonen? Op heel veel plekken kon zien je dat ontwerpers hier over nadenken en nieuwe slimme ontwikkelingen laten zien.

 
Image archaeology –  aardlagen die ontstaan door een opeenstapeling van foto’s

Tegelijkertijd zie je juist ontwerpers die het tegenovergestelde laten zien, hoe kunnen we even ontsnappen aan altijd maar online zijn? Hoe gaan we om met onze verslaving voor Social media? Ook zie je dat doordat ons leven steeds meer beïnvloed wordt door technische ontwikkelingen, die toch vaak een harde en onpersoonlijk uiterlijk hebben, ontwerpers juist zoek gaan naar de zachte kant van deze ontwikkelingen. Technische producten krijgen meer een zacht uiterlijk, er worden zachte materialen gebruikt en materialen krijgen weer textuur. Ze dagen uit om aangeraakt te worden en ze moeten vooral aantrekkelijk zijn om in je huis neer te zetten.

Disconnect – door VPROlab

VPRO had dit jaar een hele mooie expo over dit onderwerp, met als titel Home Smart Home. Deze expo liet het contrast tussen connected en disconnected heel duidelijk zien. Met aan de ene kant een ruimte vol smart devices. In deze ruimte zie je een greep uit het aanbod van bestaande smart home devices en kon je sommige producten ook uitproberen. Aan de andere kant juist de ‘Disconnected’ ruimte, waarin ze oplossingen laten zien van verschillende ontwerpers om even te ontsnappen aan de digitale wereld en altijd maar connected zijn. Ook daagden ze 3 jonge filmmakers uit om een korte film te maken over ‘Smart Homes’. Dat zijn 3 films geworden met ieder een andere kijk op Smart Homes en juist ook de gevolgen hiervan. Deze films kun je alsnog bekijken: https://www.vpro.nl/medialab/projecten/overzicht/home-smart-home/home-smart-home-shorts.html Ze zijn echt de moeite waard!


Uit de expositie Softwear – wandkleden door Kiki van Eijk voor Google

Ook de Expositie ‘Softwear’ gaat over dit onderwerp. Al in 1998 voorzag trend forecaster Lidewij Edelkoort hoe technologie een belangrijke plaats zou gaan innemen in onze dagelijks leefomgeving. Twintig jaar later laat zij dit zien met de presentatie van SOFTWEAR, een installatie die laat zien hoe de nieuwe hardware-producten van Google naadloos integreren in ons leven, in plaats van het te verstoren. Voor deze installatie maakte de Nederlandse ontwerper Kiki van Eijk een serie wandkleden die voortkomen uit collages van het in de Google-producten verwerkte textiel.

2. 80’s Revival: More is More


Expositie: time is now – door Broeinest

Je kunt er niet omheen: Kleur is terug en dan ook nog eens in combinatie met heftige prints. Tijdens de Dutch Design week zag je echt de jaren ’80 weer tot leven komen. Met een duidelijke knipoog naar het Memphis Collectief. Memphis was een collectief van ontwerpers en kunstenaars in de jaren 80. Ze richtte zich op het ontwerpen van meubelstukken en gebruiksvoorwerpen en wilde spannend design maken met felle kleuren, asymmetrische vormen en met combinaties van goedkope en dure materialen. Met succes: de Memphisgroep is een kenmerkende designbeweging geworden en dat komt nu langzaam weer tot leven. Krachtige combinaties van kleuren en grafische elementen, primaire kleuren, heldere vormen en een enorm contrast met alle rustige kleurpaletten die we de afgelopen jaren voorbij zagen komen. Dit was o.a terug te zien in het (tijdelijke) Penthouse dat Elle Decoration inrichtte voor de Dutch Design Week.


Penthouse door Elle Decoration

3. Trash & Treasure
Al jaren zie je dat ontwerpers bezig zijn met de ontwikkeling van nieuwe materialen, natuurlijk met ‘Smart Materials’. Technische hoogstandjes, materialen die bijvoorbeeld reageren op warmte of licht. Maar de laatste tijd zie je ook steeds meer materialen die gemaakt zijn van afval of grondstoffen die eerder voor hele andere doeleinde gebruikt werden. Zo ook tijdens de Dutch Design Week. Er waren volop materiaal experimenten te zien. Materialen van nieuwe en bijzondere grondstoffen, Materialen van gerecyclede grondstoffen, Materialen van afval, alles kwam voorbij. Ook worden oude ambachten gebruikt voor de ontwikkeling van moderne materialen.


Expositie  Like Leather – bij Yksi – Leer van nieuwe materialen

Mooie voorbeelden hiervan waren te zien bij de Graduation Show van de Design Academy. En natuurlijk bij de expositie van ‘New Material Award 2018’. Ook een van de Exposities van Yksi ‘Like Leather’ besteedde hier aandacht aan. Ik ben heel benieuwd hoe deze trends zich het komende jaar verder gaan ontwikkelen en wat wij hiervan terug gaan zien in onze interieurs.


Atelier van Dave Hakkens – waar van oude plastics nieuwe grondstoffen en nieuwe producten gemaakt worden.

See you next year.
Heb je de Dutch Design Week nog nooit bezocht, maar heb ik je interesse aangewakkerd? Of kun je net als ik niet wachten tot de volgende editie? Volgend jaar wordt de Dutch Design Week gehouden van 19-27 oktober en ik zou dan zeker (weer) minimaal 1 dag deze kant opkomen! Maar eigenlijk is er zoveel te zien, dat een weekend of een midweek beter is 😉

 

1 Comment

  1. Wat een superleuke trends!

    Groetjes,
    Eline van Sukhi.nl

Leave a Reply

19 − zestien =

error: Content is protected !!