INSPIRE | EEN UNIEK INTERIEUR; HOE DAN?

Het is een vraag die ik vaak hoor; hoe onderscheid ik mijn interieur van anderen? Een vraag die zich niet gemakkelijk laat beantwoorden; smaken verschillen immers. Daarom betrek ik het antwoord op deze vraag even op mezelf. In deze blog een aantal tips die jou wellicht kunnen helpen een uniek interieur te creëren.

Op jacht naar unieke items
Om je te kunnen onderscheiden van anderen moet je op zoek naar unieke items. Deze vind je doorgaans niet in een random woonwinkel, zoals Ikea of Loods 5. Het vergt wat speurwerk; in kringloopwinkels, op Marktplaats of de rommelmarkt. Om een uniek woonitem op de kop te tikken moet je geduld hebben en soms ook gewoon een beetje geluk. Mijn eetkamertafel bijvoorbeeld, die kwam ik bij toeval tegen. Een handelaar in vintage meubelen vertelde me dat hij nog een bijzonder bureau had staan. Ik zag er echter direct een eetkamertafel in. Bescheiden van formaat, maar perfect voor de kleine eetkamer die ik destijds had. Het ontwerp is eenvoudig, tijdloos en functioneel. Een ander uniek item in ons huis is het vintage cocktailstoeltje, dat mijn vriendin jaren geleden op de kop tikte. Gewoon op een rommelmarkt. En wat te denken van het Oosterse tapijt, dat ik via vrienden voor een zacht prijsje kon overnemen van de overleden eigenaar. Allemaal items met een verhaal, die eigenlijk per toeval op mijn pad kwamen. Soms ga ik echter ook bewust op zoek naar iets unieks, zoals de oranje fauteuil van Kho Liang Ie voor Artifort (1971).


De eetkamertafel kwam ik per toeval tegen en bleek een schot in de roos

Jouw interieur als verlengstuk van jezelf.
Om een interieur echt ‘eigen’ te maken, zijn persoonlijke items onontbeerlijk. Dat betekent niet dat je een hele wand vol moet hangen met foto’s van jezelf (narcisten buiten beschouwing gelaten). Integendeel, ga juist op zoek naar spullen waar herinneringen aan kleven, die een verhaal vertellen of die simpelweg belangrijk voor je zijn. Dat kan van alles zijn; het schilderijtje dat vroeger bij oma aan de muur hing, een zelfgemaakt meubel of souvenirs van (verre) reizen. Ook in ons huis vind je veel persoonlijke items terug, waaronder een vintage krukje van oma, de etsen van mijn vriendin en de vintage mimiset van Cees Braakman voor Pastoe, waar ik vroeger als kind aan speelde bij mijn opa en oma. Nu zijn het vooral multifunctionele bijzettafeltjes die door ons huis zwerven. Door al deze persoonlijke items is ons interieur letterlijk en figuurlijk een verlengstuk van onszelf; het laat zien wie we zijn en waar we vandaan komen. Het zijn tastbare herinneringen.


Het krukje van oma en enkele etsen van mijn vriendin aan de muur

Laat je niet (te veel) beïnvloeden door je timeline
Het creëren van een uniek interieur betekent niet dat je je huiskamer moet vullen met ‘oude meuk’, zoals sommigen het gekscherend noemen. Het is juist de kunst om vintage te combineren met moderne, eigentijdse items. Een moderne bank is prima te combineren met een vintage salontafel, of andersom. Ga op zoek naar spannende combinaties, maar laat je niet te veel beïnvloeden door Instagram of Pinterest. Voor je het weet staat je huis vol woonclichés. Dat wil je voorkomen. Met andere woorden: probeer je interieur niet te veel te spiegelen aan je timeline, maar vaar je eigen koers en bedenk goed wat je wel en niet mooi vindt. Koop de Eames house bird niet omdat iedereen hem heeft, maar alleen omdat jij hem mooi vindt. Doe je dit niet, dan ga je al snel op in de massa en zal de gemiddelde Instagrammer je links laten liggen.

Natuurlijk zijn dit niet de enige factoren die bepalen hoe uniek jouw interieur is. Voor een groot deel bepaal je dat uiteraard zelf. Creëer je eigen stijl, durf te combineren en probeer dingen uit, maar blijf wel dicht bij jezelf. Dan weet ik zeker dat het jou ook lukt.

Leave a Reply

twee + 16 =

error: Content is protected !!