FEEL | EEN TINTJE LICHTER

FEEL | EEN TINTJE LICHTER

Langzaamaan komt de langste dag van het jaar alweer in zicht.
Hoewel de avonden nu dus alleen nog maar lengen, zullen vanaf eind juni de avonden alweer rap korter worden en dat terwijl de zomer dan nog maar net begonnen is.

Met zwoele zomeravonden als deze is het heerlijk om nog lang buiten te toeven.
Ook al is het nog relatief lang licht buiten, op een bepaald moment begint het toch te schemeren en is het vaak noodzakelijk een lichtje aan te doen, wil je degene met wie je gezellig zit ook daadwerkelijk kunnen zien..
Buiten dat het functioneel is, is het ook gezellig om het een tintje lichter te maken.

Er zijn verschillende soorten buitenverlichting; tuinverlichting en sfeerverlichting.
Onder tuinverlichting kun je o.a. buitenlampen en buitenspots rekenen. Sfeerverlichting bestaat uit o.a. Tuinfakkels, buitenkaarsen/lantaarn/lampionnen, olielampen en Zweedse fakkels.
Wat is nu de beste en gezelligste keuze?
Ik licht er hieronder een paar voor je uit.

_s.an__

Sfeerverlichting

Tegenwoordig werken veel sfeerverlichting op solar-energie of op batterijen. Kabels etc maakt het er stylish technisch gezien niet gezelliger op en om een fijn sfeerlicht te verkrijgen vergt natuurlijk ook een stuk minder kWh.

Zelf heb ik als in onze tuin enkele lampionnen op solar-energie hangen.
Deze gaan vanzelf aan wanneer de schemer valt en zodra het licht is laden ze zichzelf weer op, bovendien geven ze voldoende licht om elkaar te kunnen zien. Ook zit er een aan- en uitknopje op, mocht je ze niet gebruiken. Ideaal dus en vooral ook duurzaam! Ze gaan ook zeker mee op vakantie dit jaar; gezellig op de veranda samen met wat kaarsen. Dit soort verlichting heb je ook in de vorm van een lichtsnoer, heel leuk voor boven de tafel of als lampionnensnoer door je tuin.

Kaarsen of lantaarns zijn natuurlijk altijd een sfeer makers.. de meest romantische avondjes vinden plaats bij kaarslicht. Wat handig voor buiten is, dat je de kaarsen ook in citronella geur kan kopen, zo heb je minder last van vervelende muggen wanneer je fijn zit.

sfgirlbybay

Fakkels of Zweedse fakkels (rond blok hout) geeft behalve sfeer ook warmte. Een Zweedse fakkel behoeft wel een vuurschaal of vuurkorf, omdat dit echt as geeft.
Sommige fakkels werken ook op olie, deze branden hierdoor extra lang en je kunt ze altijd bijvullen. Heel handig!

Buitenverlichting

Buitenverlichting heeft behalve sfeer vooral een praktische kant.
Buitenverlichting is voornamelijk aangesloten op het lichtnet waardoor je vaak een feller en helderder licht in je tuin krijgt.
Dit is met feestjes wel heel prettig, omdat dan toch vaak wat meer licht gewenst is.

Muurlampen werken vaak ook op een sensor, deze springt dan aan wanneer je ‘in beeld’ komt. Voordeel is dat niet continu de lamp brandt en dat het ongewenste gasten afschrikt. Nadeel is dat ie steeds aanfloept als jij of een muis, kat of wat ook voorbij loopt en dat je de sensor wel zodanig moet plaatsen, dat je niet eerst nog enkele meters door het donker moet lopen voordat ie je ziet..
Dan heb je natuurlijk ook nog de spots.
Tuinspots zijn zowel praktisch als sfeervol. Ze geven vaak wat meer licht dan alleen sfeerverlichting, maar wel op een gezellige manier, dit komt omdat ze vaak zijn verwerkt langs een pad of her en der verspreidt zijn door de tuin.

Missjettle

Maak je tuin compleet door mooie verlichting op te hangen of neer te zetten. Op naar heel veel mooie zomeravonden! Fijne week.

X Sandra

 

 

 

 

 

 

 

1 Comment

  1. Leuk en informatief Sandra!

Leave a Reply

17 − twaalf =

error: Content is protected !!