DO | EEN SNELLE GROENE KERST DIY

DO | Een snelle groene kerst diy

Snel voor de kerst nog even wat leuks en groens op tafel? Of wellicht een leuk kerststukje om mee te nemen tijdens de feestdagen? In deze blog gaan we voor een snelle, simpele groene kerst diy, namelijk de kokedama.

En simpel is die, want zelfs ik, zonder groene vingers heb er één kunnen maken. We gaan voor een kerst kokedama. Voor degenen die er nog nooit van gehoord hebben, een kokedama maak je gemakkelijk zelf door mos rond de kluit van een plant te wikkelen.
De bol met mos kan je zo laten, maar gezien de tijd van het jaar leek het mij erg leuk om deze nog te versieren. Denk bijvoorbeeld aan een mooi touw of dik woldraad. Voor de kerst sfeertje heb ik gekozen voor led-verlichting.

Nog een extra voordeel? Je hoeft je kokedama maar af en toe met water te besproeien. Ik heb hem zelf op een schoteltje gezet zodat ik hem een klein beetje water kan geven. Door het mos blijft de kluit lang vochtig en hoef je hem dus niet veel water te geven.

De Kerst kokedama

Ik heb al tijden een zigzagstruikje (ook wel Corokia ‘Maori Green’ genoemd) in huis staan maar je kan ook bijvoorbeeld een klein kerstboompje of bijvoorbeeld een klein Eucalyptus plantje gebruiken. Het zigzagstruikje was voor mij niet alleen praktisch maar heeft ook een mooie vergrijsde kleur.

Wat heb je nodig?

  • Een plantje (in mijn geval het Zigzagstruikje)
  • Platmos (gekocht bij Intratuin)
  • IJzerdraad in kleur naar keuze (ik heb goud ijzerdraad gekocht bij Sostrene Grene)
  • Draadtang
  • Draadverlichting (bijvoorbeeld 1 meter led-verlichting)

Hoe te maken?

Stap 1 – Verwijder het potje van het plantje. Let er hierbij op dat je de wortels niet beschadigd. Ik knijp altijd een beetje in het potje zodat hij los komt.

Stap 2 – Pak een lap platmos en leg die voor je neer. Zorg er voor dat deze groot genoeg is om de bol aarde van je plantje te bedekken. Zet je plantje in het midden en ‘wikkel’ de platmos erom heen.

Stap 3 – Pak vervolgens het ijzerdraad en wikkel deze om je bol heen. Dit mag rommelig, maar let erop dat de platmos goed vast zit aan je bol. Als je klaar bent knip je met de draadtang het ijzerdraad af en ‘verstop’ je het einde in je bol. Je kokedama is nu eigenlijk klaar. Om hem nog even een kerstig tintje te geven pak je de draadverlichting erbij. Tip: stop de batterijen er alvast in en wikkel het snoer erom heen met het licht aan. Zo zie je beter wat je doet en of de lampjes gelijk verdeeld zijn.

Zoooooo. Klaar. Viel het mee? Ik ben benieuwd of het jou ook gelukt is. Een laatste tip… de kokedama is ook erg leuk om te maken met voorjaarsbollen voor een echt lente-gevoel.

Leave a Reply

20 − zestien =

error: Content is protected !!