DO | VAN INTERIEUR NAAR INSTAGRAM POST : FOTOBEWERKING VOOR BEGINNERS

DO | VAN INTERIEUR NAAR INSTAGRAM POST : Fotobewerking voor beginners

Instagram staat er vol mee. Mooie plaatjes, altijd perfect licht en de leukste interieur items die voorbij komen. Ik kan er soms best jaloers van worden. Bij anderen lijkt het altijd net wat mooier en beter. Dit heeft mij een tijd terug doen besluiten om aan de slag te gaan met de nabewerking van interieurfoto’s. “Wat zij kunnen, kan ik ook.” Was mijn gedachte. En geloof me, met een paar simpele stappen kun je je foto al naar een ander level tillen, zonder lastige programma’s als photoshop. Ik vond en vind de fotografie taal maar ingewikkeld. Terwijl dit wel is wat je allemaal tegenkomt als je opzoek gaat naar tips over nabewerking. In deze blog heb ik geprobeerd om het zo simpel mogelijk te houden. Lees je mee hoe ik te werk ga voor ik mijn foto post?

Stap 1.

Opruimen! Geloof me. Ik maak echt niet elke dag een nieuwe foto. Ik maak ongeveer 1 keer in de 2 weken nieuwe foto’s en ga dan met mijn camera het hele huis door. (Vaak net als ik heb schoongemaakt.) Mijn huis is in reallife dus echt niet altijd zo schoon en netjes als je op de foto’s ziet.

Stap 2.

De camera instellingen. Ik maak mijn foto’s met de systeemcamera A5100 van Sony. Daarnaast heb ik 2 soorten statieven. Ik heb een grote en een tafelmodel. Dit helpt mij om scherpere foto’s te maken, omdat ik geen een vaste hand heb. Ook kun je zo foto’s vanuit meerdere perspectieven schieten. Ik ben niet zo groot, dus kom met het statief hoger dan dat ik zelf met mijn armen kom. Ik schiet mijn foto’s altijd op de standaard instellingen, maar pas wel altijd de helderheid aan. Dit zorgt ervoor dat je foto al veel lichter wordt. Zo kan je dus ook gewoon foto’s maken als het zonnetje niet schijnt. Let er wel op dat je foto niet overbelicht raakt. Dan krijg je onduidelijk beeld. Welke camera je ook hebt, er is altijd een stand van standaard instellingen, waarin je toch met belichting kan spelen.

Je moet misschien even uitzoeken hoe dit op jouw camera precies werkt. Ook als je foto’s maakt met je telefoon kun je hier mee spelen. Als ik foto’s maak met mijn iphone 6S,  gebruik ik altijd het raster. Dit helpt om het voorwerp dat je fotografeert op de juiste plek op de foto neer te zetten. Ook zie je zo makkelijk of je foto recht is. Daarnaast kun je met het gele vierkantje ook je foto scherpstellen op een onderwerp in jouw foto en je kunt de foto lichter maken, door het zonnetje naar boven te schuiven. Of naar beneden als je hem juist donkerder wilt. Je moet dit wel voor elke foto opnieuw instellen.

Stap 3.

Je kunt beginnen met het maken van de foto’s. Ik schiet in een ochtendje zo in de 100 foto’s. Deze gebruik ik lang niet allemaal. Van de 10 foto’s zit er misschien 1 tussen die goed genoeg is. Voor mij is dat als het licht goed is, de compositie juist is (dus wat zie je op de foto en is dat in verhouding), de foto niet onscherp en geen vervelende dingen op de achtergrond zichtbaar zijn. Vaak kom ik er tijdens het foto’s maken achter dat ik toch niet alles heb opgeruimd of dat er nog iets onder de bank ligt. Ik probeer altijd vanuit verschillende hoeken en hoogtes foto’s te maken van hetzelfde voorwerp.

Stap 4.

De foto selecteren en bewerken. Ik gebruik hier altijd mijn telefoon voor. Met een app kan ik rechtstreeks de foto’s van mijn camera naar mijn telefoon importeren. Dan begint het kiezen. Als het goed is heb je wel een paar foto’s waar je tevreden over bent. En anders begin je gewoon weer opnieuw met foto’s maken. Ik heb meerdere apps en programma’s geprobeerd om foto’s te bewerken en voor mij werkt de app VSCOcam op mijn telefoon het fijnst. In deze app kun je filters toepassen maar ook werken met de witbalans, contrast en scherpte. Voor mij dus precies waar ik graag mee aan de slag ga. Je begint met het importeren van de foto’s die je wilt bewerken.

Before!

Ik begin altijd met de belichting aanpassen. Dit maakt je foto lichter. Hierna werk ik het contrast bij, omdat de foto soms wat flets is na het aanpassen van de belichting.Ook controleer ik altijd of de foto recht is en of ik hem iets moet bijsnijden. Soms verscherp ik de foto iets. Dan worden details in bijvoorbeeld een houten bankje iets meer zichtbaar.

Door de helderheid aan te passen krijgen details en kleuren wat meer pit. Bij het aanpassen van de scherpte en de helderheid vind ik wel dat het soms te snel te veel is. Ik doe het dus altijd maar een heel klein beetje. Als laatste pas ik de temperatuur aan. Ik heb een houtenvloer en deze kan soms snel erg geel worden op een foto. Door de temperatuur iets lager in te stellen wordt dit wat minder. Als ik een foto maak waar veel wit op te zien is kan deze juist soms te blauw ogen. Dan gebruik ik de temperatuur om dit warmer te maken. Je kan dus zelf een beetje spelen met wat je mooi vindt. Als je tevreden bent kun je de foto opslaan.

    

      

    

    

Stap 5.

Het is tijd om de foto te posten! Ik heb een volgorde in hoe ik mijn foto’s plaats. Hierin probeer ik af te wisselen met de verschillende ruimtes, meubels en hoekjes. Ook vind ik het prettig als er afwisseling is in detailfoto’s en een foto van het geheel te zien is. Zo houd je je feed interessant en voorkom je dat er meerdere dezelfde soort foto’s achter elkaar staan. That’s it!

Ik heb jullie nu meegenomen in hoe ik te werk ga bij het maken van foto’s. Hierin heb ik beschreven hoe ik graag werk om jullie een inkijkje te geven en te inspireren, omdat ik het zelf best een zoektocht vond. Een professionele fotograaf ben ik dus niet! Ga vooral oefenen en ontwikkel je eigen stijl! Er zijn veel ongeschreven regels op instagram over hoe je foto wel of niet moet zijn, maar trek je daar niet teveel van aan.

Ik vind een persoonlijk account met een eigen stijl veel interessanter dan een account precies volgens het boekje. Uiteindelijk gaat het erom dat je er plezier in hebt en dat jij er tevreden over bent. Dus als jij heel anders werkt dan ik, dan is dat prima en zijn we even goeden vrienden. Laat je het me even weten wat of je hier wat aan hebt gehad? Of als je misschien wel heel iets anders doet en denkt dat ik weer van jou kan leren? Ik hoor het graag! En succes met oefenen. Liefsx

After!

Leave a Reply

17 − 7 =

error: Content is protected !!