DO | MAAK EEN FIJN BANKJE VOOR IN JE TUIN

DO | MAAK EEN FIJN BANKJE VOOR IN JE TUIN

Vorig jaar aan het einde van de zomer hebben we onze tuin een grondige Make-over gegeven. Grote (overbodige) schuur ‘eruit’ en veel extra ruimte ‘erin’. En nu wordt het langzaam echt onze tuin; een plek om heerlijk te genieten van de zon, te spelen en te bbq-en. En iedere keer als de zon schijnt krijg ik zin om een van de hoekjes in de tuin in verder in te richten. Inmiddels is de tuin aardig op orde. Alleen het hoekje direct naast de achterdeur, waar je ’s ochtends vroeg al kunt genieten van het zonnetje, dat was nog zo ongezellig.

Van saai ‘muurtje’ naar hoekje om te genieten van een ontbijtje in de Ochtendzon!
Bij het aanleggen van de tuin hebben we bewust een verhoogde plantenbak aan deze kant van de tuin aangelegd, zodat je ’s ochtends kunt genieten van de eerste zonnestralen. Maar zo’n stenen muurtje nodigt nog niet echt uit om te gaan zitten en te ontbijten in de Ochtendzon, dat kon veel beter!

Ik heb een simpel idee getekend waarbij we een houten zitting over het stenen muurtje kunnen schuiven, dus zonder boren en schroeven. Extra voordeel, we kunnen hem nu ook makkelijk verplaatsen naar een muurtje waar later op de middag de zon op staat of waar je juist even kan genieten van de schaduw. In een uurtje gemaakt en met wat leuke kussens & accessoires is het een fijn plekje geworden!

Wil je ook aan de slag?

Hieronder een korte werkbeschrijving.

Nodig voor een ‘bankje’ van +/- 140 x 45 cm:
– 7 plankjes van 45 x 20 x 3 cm (L x H x D)
– 2 balkjes van 140 x 12 x 3 cm (L x H x D)
– 1 balkje van 140 x 10 x 3 cm (L x H x D)
– een doosjes lange (RVS) schroeven (+/- 5,5 cm)
– eventueel nog een buitenlak of beits naar keuze
– kussens en andere leuke accessoires

(ons bankje is gemaakt met Steigerplanken die al in een grijze beits gezet waren)


Hoe ga je te werk?

  1. De 2 gelijke balkjes (140 x 12 x 3cm) zijn de liggers die als het ware over je muurtjes schuiven. Bepaal hoe dik je muurtje is en zorg dat deze 2 liggers op dezelfde afstand van elkaar op de grond liggen, zodat deze straks mooi over je muurtje vallen. (Dit mag echt precies op maat, zodat het een beetje klemt als je het bankje op de muurtjes schuift)
  2. Nu kun je de 7 plankjes (45 x 20 x 3 cm) verdelen over de 2 liggers, zorg dat ze netjes in het midden liggen, dus aan de voorkant evenveel oversteken als aan de achterkant. Zodat je een stabiel ‘bankje’ krijgt. Vervolgens kun je deze plankjes vastschroeven op de liggers. Handigste is het om even de gaatjes voor te boren, waardoor het hout niet splijt. Als je de schroeven er dan indraait, laat ze dan goed verzinken in het hout, zodat ze niet uitsteken! Wij hebben de plankjes ieder met 4 schroeven op de liggers bevestigd, 2 op de voorste en twee op de achterste ligger.
  3. Als laatste schroef je het opstaande randje (balkje van 140 x 10 x 3 cm) aan de achterzijde vast. Dit om te voorkomen dat je direct op de plantjes in de plantenbak gaat zitten. Ook hier weer even de gaatjes voorboren. Wij hebben dit balkje op 4 plaatsen vastgeschroefd.
  4. Dan is je bankje eigenlijk al klaar! Natuurlijk nu even testen of hij op je muurtje past?
    En dan kun je hem als je wil nog afwerken in een beits/ lak naar keuze. Onze planken waren al gebeitst, dus dat scheelt weer. En als het bankje gelakt en wel op je muurtje zit, dan kun je je hoekje fijn aankleden met kussens en andere leuke accessoires.

Nou laat de zomer maar lang duren! Ik kan wel wennen aan een ontbijtje op dit plekje.
Fijne zondag!

 

 

 

Leave a Reply

18 + 17 =

error: Content is protected !!