DO | Maak je eigen wandhanger

DO | Maak je eigen wandhanger

Je ziet ze tegenwoordig super veel. In alle soorten, maten, kleuren, grootte en materialen: wandhangers. Prachtig zijn de wandhangers van bijvoorbeeld Druiventuintje of van Knotting on the Wall. Alleen is het prijskaartje vaak jammer. Tijdens de herfstvakantie liep ik over het strand bij Noordwijk toen ik een mooie grote tak vond. Toen ontstond bij mij het idee om zelf een wandhanger te gaan maken. Enige puntje aan dit plan was dat ik nog nooit van mijn leven gemacrameed had. Eenmaal weer thuis belande de stok dan ook ergens in de schuur en heb ik er niet meer aan gedacht. Maar na een workshop gevolgd te hebben over een ander soort wandhanger kwam bij mij toch weer de inspiratie om met mijn eigen projectje aan de slag te gaan. Lees je mee hoe ik dit heb aangepakt?

Als eerste ben ik begonnen met het schrapen van de schors. Met een mesje alle lelijke bulten en putten weg halen, om hem vervolgens de schuren. Daarna ben ik begonnen met het knippen van het touw. Ik had overigens nog touw liggen. Het touw dat ik gebruikt heb is Zpaghetti van Hoooked. Daar betaal je €8,99 voor 120 meter touw en je hebt het werkelijk in alle kleuren/patroontjes. Aanrader dus!
Ik heb 40 stukken van 2 meter geknipt en 1 stuk van 50 cm. Dat laatste gebruik je om straks de hanger aan op te kunnen hangen. Mijn wandhanger is uiteindelijk rond de 40 cm lang geworden. Je kunt er dus ook voor kiezen om stroken te maken die langer zijn, zodat je wandhanger ook langer wordt. Mij is het wel tegengevallen hoe veel touw er in de knopen gaat zitten. Ik had ingeschat dat mijn wandhanger wat langer zou worden. Dit is een kwestie van smaak dus je kunt het maken zoals jij wilt!

Als de stroken geknipt zijn kun je beginnen met knopen. Je begint met het maken van de frivolité-knoop. Dit klinkt lastiger dan het is: Ik vond het makkelijk om het touw plat op de tafel te leggen. Vervolgens neem je het midden en doe je het touw dubbel, je legt de stok over de twee strookjes touw heen met het lusje aan de bovenkant van de stok. De touwtjes die nu aan de onderkant van de stok zitten doe je, over de stok, door het lusje heen. Als je al je stroken touw op die manier vast gemaakt hebt aan de stok kun je beginnen met knopen. Als ik de knoop uit ga leggen die ik gebruikt heb snappen jullie er niets van. Ik heb zelf een heel makkelijk plaatje gebruikt waar je eigenlijk verder geen uitleg meer bij nodig hebt. In 8 simpele stappen heb je je knoop!

Als je de knoop onder de knie hebt kun je rijtjes naast elkaar maken. Mijn wandhanger maakte ik in een puntje. Hiervoor heb ik elke rij 1 knoop minder gemaakt. Als jij dit ook wilt, moet je ervoor zorgen dat je bij elke nieuwe rij 2 stroken minder meeneemt in je rijtje. Je eindigt dan ook met 2 stroken over. Per knoop gebruik je namelijk 4 stoken touw. Dit proces herhaal je tot je nog maar 1 knoop hoeft en tadaa! Daar is je wandhanger. Nu hoef je alleen nog maar het touw om hem op te hangen vast te knopen en hij hangt. Ik heb dit op dezelfde manier geknoopt als de frivolité-knoop, maar dit kan wellicht ook anders. Als laatste kun je nu de uiteinden van de stroken bijknippen. Ik heb geprobeerd het ongeveer op 1 lengte te knippen, met hier en daar wat uitschieters voor een speels effect. Je kunt er ook voor kiezen om hem in een punt te knippen of juist lekker rommelig te houden!

Je kunt nog veel meer verschillende knopen maken, maar die moet ik zelf ook nog allemaal uitvogelen. Heb jij tips welke knoop ik ook eens moet proberen? Ik vind het in ieder geval heerlijk relaxed om te doen. Als je het eenmaal door hebt doen je handen het werk en is het het perfecte werkje voor een avondje op de bank. Laat het me even weten als of je wat aan de tips hebt en als je ook een wandhanger gaat maken ben ik heel benieuwd naar het resultaat! Succes.

Liefs. x.

PS. Mocht je nu geen zin hebben om zelf aan de slag te gaan, mijn wandhanger is te winnen. Neem even een kijkje op het Instagram account van @mrs.vandijk voor de voorwaarden.

Leave a Reply

18 − zestien =

error: Content is protected !!