DO | De kerstmarkt van Aken

DO | De kerstmarkt van Aken

Vinden jullie December ook altijd zo’n drukke maand? Eerst Sinterklaas, dan met de snelste vaart door naar Kerst en dan als kers op de taart Oud & Nieuw. Allemaal hele gezellige dagen en feestjes, maar er om heen vind ik het vaak rennen & vliegen. Zo voor het eind van het jaar moet er vaak nog van alles afgerond worden, dan wil ik mijn huis ook nog eens gezellig maken en December is toch ook de maand waarin je wat meer aandacht geeft aan de mensen om je heen. Ik krijg altijd wel energie van drukte, maar tijd voor mezelf schiet er wel eens bij in. En dat heb ik dan wel weer nodig om niet opgebrand mijn vakantie in te gaan. Om dit te voorkomen heb ik een mini-vakantie gehad eind november. Het was eigenlijk een weekendje weg, maar ik was daarna zo ontspannen dat het voelde alsof ik 3 weken vakantie had gehad. Heerlijk! We zaten in Limburg en al voor het weekendje kwamen we er achter dat dat het eerste weekend was dat de Kerstmarkt in Aken op was. Aangezien ik nog nooit (nee, echt niet!) naar een kerstmarkt ben geweest moest en zou ik daarnaartoe! Ik neem jullie mee door mijn first christmasmarket experience! Lees je mee?

Als eerste was het vervoer fantastisch geregeld. Vanuit Limburg ben je in 30 minuten in Aken. Wij hadden de auto gratis geparkeerd op een parkeerterrein buiten het centrum waarna we voor €1,- met de bus midden in het centrum van Aken afgezet werden. Dit is vooral om auto’s te weren uit het centrum en een veiligheidskwestie, maar wij vonden het erg fijn dat je geen bergen aan parkeerkosten betaald. Wij hebben daar een extra Glühwein van gedronken. (; De bussen rijden trouwens ’s avonds om het half uur terug naar de parkeerlocaties. Even uitzoeken, maar je hoeft dus niet lang te wachten. Ideaal!

Eenmaal op de Kerstmarkt keek ik mijn ogen uit. Ik had me van te voren vooral heel veel leuke kraampjes met kerstversiering voorgesteld. Ik was dan ook in de shopping-mood en had een heel wensenlijstje! Dit vond ik heel eerlijk wel een beetje tegenvallen. Er was vooral eten. Heel veel eten. De mensen die mij kennen denken nu: “Maar An, dan was dat perfect voor jou!” En dat was het ook hoor. Ik heb ontzettend veel lekkere dingen voorbij zien komen; van die gekarameliseerde appels op een stokje, heerlijke wafels, verrukkelijke Duitse worstenbroodjes en oneindig veel Glühwein tentjes. Maar aan Kerstdecoratie was niet veel ruimte besteed en wat er was, was vooral veel van hetzelfde. 1 kraampje met kerstballen (en dan alleen maar groene en rode kerstmannetjes), 1 kraampje met grote, lichtgevende kerststerren, 1 kraampje met badbruis-ballen en dan nog 1 kraampje met houten draaimolentjes. En dit kwam je dan op elk pleintje tegen. Het was mijn smaak niet en ik heb me dan ook maar snel neergelegd bij het feit dat ik hier niet mijn kerstversiering zou aanschaffen. Ondanks deze lichte teleurstelling was de rest zo leuk!
Alles was prachtig versierd met lichtjes, overal speelde kleine bandjes en rondlopen met je eigen Glühweinglas en het overal kunnen bijvullen maakte dat je in een groot café liep! Aken zelf heeft een klein centrum. 1 groot plein bij het stadhuis en daarom heen allemaal kleinere pleintjes. Je kon dus heerlijk rondlopen en overal even van de sfeer genieten.

  

Wij waren er vanaf de middag en ik vond dat lang genoeg. Ik ben nogal een koukleum, dus wij hebben ervoor gekozen om ook even gewone winkels in te gaan, om even op te warmen. Er waren veel EXPO-achtige winkels die helemaal in de kerstsfeer waren, dus daar heb ik nog wat leuke kerstballen kunnen scoren. Maar het hoogte punt van de niet-kerstmarkt-winkels was de HAY-store MATHES. Wij kwamen pas vlak voor sluitingstijd binnen, dus ik heb maar 1 verdieping (van de 3!!) kunnen zien. Fantastisch! Van meubels tot vazen, van kussens tot keukenrolhouders. Het was er allemaal. Dit heeft absoluut niets met de kerstmarkt te maken, maar oh wat hadden ze daar een mooie spullen. Daar ging mijn hart toch iets sneller van slaan. Helaas was de besparing van het parkeren niet hoog genoeg om hier ook iets aan te schaffen, maar alleen het rondlopen was al leuk en dat is dan ook echt een aanrader om even mee te pakken tijdens je bezoek aan de kerstmarkt.

Mijn eerste kerstmarkt ervaring was heerlijk! De sfeer is top, het eten heerlijk, de kraampjes fantastisch om langs te slenteren, maar wat het voor mij zo leuk maakte is toch wel dat we met veel vrienden waren. Het ultieme december gevoel is toch het samen zijn met je naasten? Deze kerstmarkt smaakt absoluut naar een volgende. Wat zijn jullie ervaringen met kerstmarkten? Waar moet ik absoluut naar toe een volgende keer? Laat het weten!

Liefs. x

Leave a Reply

5 × 5 =

error: Content is protected !!